ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är världens minst fria länder

TT · 16 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Den lila färgen markerar länder som fått sämst betyg i rankingen. Gula länder är delvis fria och gröna är fria länder. 

Den lila färgen markerar länder som fått sämst betyg i rankingen. Gula länder är delvis fria och gröna är fria länder. 


klar

Artikellänk är kopierad

Friheten är på reträtt, inte minst i Ryssland, Iran, Pakistan, Venezuela och Kina. En femtedel av världens länder har sett den politiska friheten minska, konstaterar Freedom House.

I årsrapporten från den oberoende amerikanska människorättsorganisationen Freedom House betecknas 2007 som en "djupt oroande försämring".Allt handlar förstås om hur man definierar politiska friheter, men med FH:s definition är bara 90 länder, företrädande 46 procent av världens befolkning, att betrakta som fria.Även om antalet "fria" länder är det samma som i den förra årsrapporten, har en mängd länder som tidigare definierades som "delvis fria" nu fått vidkännas allvarliga bakslag.Det handlar om 38 länder, företrädesvis i Sydostasien, Mellanöstern och det forna Sovjetunionen. Särskilt märkbar var försämringen i marknadsorienterade autokratier och energirika diktaturer som Ryssland, Iran, Venezuela och Kina. Här anses pågå en tydlig offensiv mot demokratin samtidigt som marknadskrafterna är mer eller mindre fria.FH pekar särskilt ut Ryssland och dess president Vladimir Putin som fanbärare för denna motreaktion. Det är inte bara problem med Rysslands egen demokrati. Putin fungerar också som ett dåligt exempel för de forna sovjetrepublikerna. De som Ryssland inte gillar, som till exempel Estland, utsätts för hårt tryck medan auktoritära regimer i Centralasien får ryskt stöd.Mellanöstern är ett annat problemområde liksom Kina, där förberedelserna inför Olympiska spelen inte alls främjat de demokratiska tendenserna utan snarare tvärtom skärpt övervakning och förtryck.Kina ligger bara snäppet över "värstingarnas värstingar" i FH-rapporten: Kuba, Nordkorea, Turkmenistan, Uzbekistan, Libyen, Sudan, Burma och Somalia.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro