ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är världens modernaste ubåt

Fredrik Stjernström · 9 Dec 2013
Uppdaterad 9 Dec 2013
John Ahlmark, kommunikationschef på ThyssenKrupp, före detta Kockums, visar upp A26, världens modernaste ubåt.

John Ahlmark, kommunikationschef på ThyssenKrupp, före detta Kockums, visar upp A26, världens modernaste ubåt. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Kockums A26 heter ubåten som i framtiden ska försvara Sveriges vatten och hjälpa till på insatser utomlands. 250 ingenjörer i Malmö har ritat farkosten som är världens mest moderna ubåt.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya ubåten kan dyka i alla vatten.
Den nya ubåten kan dyka i alla vatten.
Och i alla temperaturer.
Och i alla temperaturer.
Fartyget kommer även med en miniubåt som man kan fylla med vad som helst, enligt tillverkaren själv.
Fartyget kommer även med en miniubåt som man kan fylla med vad som helst, enligt tillverkaren själv.

– Alla andra ubåtar är byggda efter Kalla krigets logik och har inte den flexibilitet som krävs i dag. Den här kan ta sig över hela världen och dyka i alla vatten och temperaturer, säger John Ahlmark, kommunikationschef på ThyssenKrupp, före detta Kockums.

Fartyget kommer fullt utrustat med bland annat fyra torpedtuber, en extra miniubåt och ett sex meter långt hål i fören som kan innehålla en överraskning.

– Man kan fylla det med vad man vill; dykare, en undervattensfarkost eller olika vapensystem. Fienden har ingen aning om vad som finns där, säger John Ahlmark.

Just nu pågår förhandlingar med Försvarets materielverk om bygget av två ubåtar som är tänkta att sättas i bruk år 2020.

– Med ett par ubåtar kan man se hela Östersjön. Vi kan garantera att en tänkt angripare möter ett mycket hårt motstånd de inte kan bekämpa, säger John Ahlmark.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Stjernström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro