ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är världens säkraste – och osäkraste flygbolag

Malin Hansson · 5 Jan 2016
Uppdaterad 19 Maj 2016
Quantas Airlines är världens säkraste flygbolag, enligt Airline ratings.

Quantas Airlines är världens säkraste flygbolag, enligt Airline ratings. Foto: TT och IBL/Alamy/montage


Tycker du att det är obehagligt att flyga? Då kanske det känns skönt med en analys av olycksstatistiken för flygbolag världen över. Här är listan med världens säkraste – och osäkraste flygbolag.

klar

Artikellänk är kopierad

Branschorganisationen Airline ratings har för fjärde året publicerat en lista över de säkraste flygbolagen. Den Australienbaserade organisationen analyserar olycksstatistik och tar hänsyn till anmärkningar från myndigheter.

Högst upp på listan hamnar det australiensiska flygbolaget Qantas Airlines, som organisationen säger har ett ”extraordinärt register utan ett enda dödsfall sedan jetåldern startade.” Även det skandinaviska flygbolaget SAS får plats i topp-20-listan.

LÄS MER: Han mötte sin dubbelgångare - i flygstolen bredvid 

Airlineratings har även gjort en lista på världens säkraste lågprisflyg. Av de 407 analyserade flygboagen, som rankas med noll till fem stjärnor, har nästan 50 bara tre stjärnor eller mindre. De flygbolag som endast fått en stjärna är från Indonesien, Nepal och Surinam.

Förra året var ett dramatiskt år för flygsäkerheten med flera tragiska och dramatiska olyckor, som självmordskrashen med Germanwings och Metrojet-katastrofen. Men antalet  flygolyckor med dödlig utgång under 2015 hamnade på en rekordlåg nivå, enligt Aviation Safety Network (ASN), en flygsäkerhetssajt som för statistik på olyckor. 

LÄS MER:  Så här kan alla få liggplats på flyget i framtiden

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro