ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är varningssignalerna som kan visa om dina tvångstankar är allvarliga

Hugo Ewald · 15 Aug 2016
Uppdaterad 2 Okt 2016

Tvångstankar, ångest och ett starkt behov av ritualer. Så är ofta livet för den som lider av tvångssyndrom. Metro har pratat med Susanne Bejerot, en av Sveriges främsta experter på tvångssyndrom, om hur det egentligen är att leva med diagnosen.

klar

Artikellänk är kopierad

I genomsnitt insjuknar den som drabbas av tvångssyndrom vid 16-17 års ålder.
I genomsnitt insjuknar den som drabbas av tvångssyndrom vid 16-17 års ålder.Foto: Alamy/IBL

De flesta av oss har olika former av tvångstankar. Kanske handlar det om att du alltid måste kolla spisen en extra gång innan du lämnar hemmet eller att du att du känner ett starkt behov av att tvätta händerna ofta. Det är i sig ingenting konstigt, men för personer med tvångssyndrom innebär tvångstankarna och tvångshandlingarna lidande och besvär. ► LÄS MER: Stör du dig på folk som tuggar högt? Problemet kan ligga hos dig

Tvångssyndrom är en psykiatrisk diagnos som kännetecknas av att du har upprepade ritualer och tankar. I regel har en person som lider av tvångssyndrom obehagliga och ofrivilliga tankar som leder till ångest, och handlingar personen känner att hen måste göra för att slippa ångesten. Runt två procent av befolkningen lider av tvångssyndrom.

– Det som särskiljer tvångssyndrom är kriterierna kring lidande och tidsomfattning. Till exempel om tvångstankarna eller handlingarna tar mer än timme om dagen eller skapar en funktionsnedsättning eller ett lidande. De flesta människor kan ju ha någon knäpp tanke, men så släpper man den lätt, då är det inte ett tvångssyndrom, säger Susanne Bejerot, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebros universitet och en av sveriges främsta experter på tvångssyndrom.

I genomsnitt insjuknar den som drabbas av tvångssyndrom vid 16 års åldern. I princip ingen insjuknar efter 35 års ålder. Små barn kan också ha det, men det är inte så vanligt. Enligt Susanne Bejerot brukar man I regel säga att 50 procent är genetiskt. Människor med förstagradssläktingar som har tvångssyndrom har I regel 7-15 procents risk att drabbas av tvångssyndrom, jämfört med runt 2 procent för resten av befolkningen.

Det finns flera tecken hos människor som har drabbats av eller är på väg att drabbas av tvångssyndrom.

– Det är väldigt typiskt med bacillskräck eller rädsla för sjukdomar som leder till att personen tvättar sig överdrivet. Vissa har ett väldigt behov av att kontrollera saker som lås. Det är också ganska vanligt att man måste upprepa saker på samma sätt för att det ska kännas rätt, säger Susanne Bejerot.

För den som lider av tvångssyndrom finns det lyckligtvis sätt att mildra symptomen, bland annat genom kognitiv beteendeterapi (KBT).

– Det finns behandlingar  man brukar börja med KBT. Det är en ganska framgångsrik behandlingsmetod även om återfallsrisken är relativt hög. Det går också att medicinera, då är det det I stort sett samma typ av läkemedel som vid depressionsbehandling som gäller. Det finns också en patientförening som kan tillhandahålla information.

► LÄS MER: Ovanlig sjukdom tvingade Susanne, 33, att vara isolerad i sju år

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro