ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är verklighetens Barbie”

Karolina Skoglund · 20 Nov 2014
Uppdaterad 20 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Bristningar på magen, tatueringar, finnar och celluliter. Så ser designern Nickolay Lamms version av ”Barbie” ut, som släpptes tidigare i år.

I stället för en smal och platinablond tjej är dockan normalbyggd. Som tillbehör finns flera klistermärken som innebär att dockan kan få allt ifrån finnar till celluliter, bristningar, sår, tatueringar och fräknar. I en Youtube-film ser man hur andraklassare reagerar på filmen. ​– Hon ser ut som min syster, säger ett av barnen i klippet.

►LÄS MER: Lisa Magnusson: Verklighetens "Barbie" sätter ännu mer fokus på kvinnors kroppar

Det var i mars 2014 som konstnären Nickolay Lamm lanserade den crowfounding-kampanj som till slut skulle kunna finansiera dockorna med mänskliga proportioner. Över 13 000 finansiärer ställde sig då bakom idén och mer än 19 000 dockor förbeställdes. 

Sedan dess har dockan tillverkats och den 28 november ska den skickas ut till alla finansiärer. 

”Jag växte upp vid sidan av min yngre kusin. Nu är hon en 19-årig collage-friidrottare och toppstudent, en vacker ung kvinna och en inspirerande person. På grund av sina muskler brukade hon kalla sig fet. Men hon kunde bara se fet ut om man jämför med exceptionellt tunna skönhetsstandarder”, skriver Nickolay Lamm på sin hemsida.

Barbie måste ta hjälp av killar för att programmera – i sin egen dataingenjörsbok

Nickolay Lamm.
Nickolay Lamm.
Nickolay Lamm.
Nickolay Lamm.
Nickolay Lamm.
Nickolay Lamm.
klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro