ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är vinnarna och förlorarna i M+KD:s budget

Annica Ögren · 12 Dec 2018
Uppdaterad 14 Dec 2018
Om budgeten går igenom gäller den i ett år, vad som händer därefter är ännu oklart.

Om budgeten går igenom gäller den i ett år, vad som händer därefter är ännu oklart. Foto:  HENRIK ISAKSSON/ LINDAHL BJÖRN / Aftonbladet / IBL Bildbyrå


Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades igenom i onsdagens budgetomröstning i riksdagen. Här är några av vinnarna och förlorarna i budgeten.

klar

Artikellänk är kopierad

Sänkta skatter, slopad flygskatt och satsningar på försvar och polis. Det är några av förslagen i Moderaternas och Kristdemokraternas budget som på onsdagen röstades igenom i riksdagen.

Här är vinnarna i M+KD-budgeten

De som arbetar

Enligt partierna kommer alla som arbetar få sänkt skatt. Den största skattesänkningen är 210 kronor i månaden och gäller de som har en inkomst på 30 000 kronor i månaden eller mer.

Pensionärer

Skatten för pensionärer sänkas med 5,2 miljarder kronor årligen, vilket enligt Moderaterna är en miljard kronor mer än vad övergångsregeringens budgetförslag lovade, skriver SvD.

Pensionärer med en månadsinkomst på 21 000 kronor får 118 kronor mer i fickan, enligt budgeten.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Höginkomsttagare

Brytpunkten på statlig skatt höjs från 40 600 kronor till 42 000 kronor och kommer alltså bara påverka de som har en månadslön som ligger i den nivån.

Det innebär en skattesänkning på 277 kronor i månaden, och ett totalt statligt skattebortfall på 4 miljarder kronor per år, enligt SvD.

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / IBL Bildbyrå
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / IBL Bildbyrå

De som reser mycket

I budgeten vill partierna slopa flygskatten. Hur mycket det kan komma påverka resenärer beror på var någonstans man flyger eftersom flygskatten är olika beroende på hur långt man flyger. Men inrikes och inom EU ligger flygskatten på 60 kronor. Flyger man längre än 600 mil ligger flygskatten på 400 kronor.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Här är de potentiella förlorarna

Arbetslösa

De rödgröna höjde taket för arbetslösa till en ersättning om 910 kronor per arbetsdag. I M+KD:s budget är de överens om att de vill se ett lägre rak, men någon konkret siffra har de ännu inte nämnt, enligt Expressen.

Långtidssjukskrivna

En reform för en gräns för sjukförsäkring finns inte med i M+KD:s budget, men det är något som partierna vill återinföra. Det vill även övriga allianspartier och Sverigedemokraterna. Men även om förslaget inte finns med i budgeten som röstas om på onsdagen kan den teoretiskt finnas med i en ändringsbudget som alltså kan läggas under året, enligt Expressen.

Barnfamiljer

Barnfamiljer kan påverkas på olika sätt av budgetförslaget, beroende på familjens förutsättningar i övrigt.

En aspekt som kan påverka de barnfamiljer som har en knapp ekonomi är att både Moderaterna och Kristdemokraterna tidigare sagt att de vill ha momshöjningar på mat. M har velat höja momsen från 12 till 14 procent och KD har velat höja momsen med en procentenhet på alla momssatser. Inget av detta finns dock med i den aktuella budgeten, men kan införas längre fram, skriver Expressen.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Fackligt anslutna

För att finansiera skattesänkningarna vill de båda partierna bland annat att avdragsrätten för fackavgifter slopas, vilket innebär cirka en hundralapp i månaden i ökad fackavgift.

pil
Så fungerar budgetomröstningen

Om Stefan Löfven blir vald till statsminister på fredag går det fortfarande att rucka på vissa av punkterna i M+KD-budgeten. Men inte på skattesänkningarna, som rör cirka 20 miljarder kronor, som är låsta för just inkomstskattesänkningar – oavsett vilka partier som kommer sitta i regeringen.

Budgeten gäller i ett år, och vad som händer därefter är ännu oklart.

Utöver M+KD-budgeten var det är en lång rad budgetar som tävlade mot varandra i omröstningen: SD-budgeten, L-budgeten, regeringens övergångsbudget (S+MP+V) och C-budgeten.

Så här många röster har varje parti (antalet mandat i riksdagen):

V = 28

S = 100

MP = 16

L = 20

C = 31

M = 70

KD = 22

SD = 62

Omröstningen fungerade så att de två partier med lägst antal mandat först ställdes mot varandra (L+C). Vinnaren av de två partierna ställdes sedan mot det parti med lägst antal mandat i ordningen som följde (C+SD). Vinnaren av de två ställdes sedan mot det budgetförslag som nu stod i ordningen, vilket var M+Kd.

När M+Kd:s budget ställdes mot regeringens övergångsbudget (S+Mp+V) blev resultatet 92 mot regeringens 144 mandat. Med stöd av SD blev M+Kd:s budget störst, med totalt 154 mandat.

Det innebar en seger för en M+Kd-budget.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro