ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är webbprogrammet som hittar oljeutsläppen

Lisa Classon · 6 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Med hjälp av till exempel fiskares rapporter kan man hålla koll på hur oljan förflyttar sig.

Med hjälp av till exempel fiskares rapporter kan man hålla koll på hur oljan förflyttar sig. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Webbverktyget som ursprungligen utvecklades för att kartlägga det politiska våldet i Kenya används nu för att lokalisera oljeutsläppet i den Mexikanska golfen.

För att undvika stora miljökonsekvenser av oljeutsläppet är det viktigt att veta exakt var oljan är och hur den flyttar sig.

Webbprogrammet "Deepwater Horizon" Ushahidi används för rita och samla information till kartor byggda på rapporter från till exempel fiskare, båtkaptener och pärldykare som har varit i kontakt med oljeutsläppet från oljeplattformen som exploderade i den Mexikanska golfen i slutet av april.

Rapporterna kommer in via e-post, SMS och Twitter. Programmet utvecklades 2008 för och sedan dess använts i flera stora katastrofer för att underlätta och samordna hjälpinsatserna. 

– Poängen är göra ett system där vi alla kan se omfattningen av oljekatastrofen. Det är bara att gå in på hemsidan och se, det är öppet för alla, säger Anne Rolfes till BBC News.

Hon är chef för gruppen Louisiana Bucket Brigade som varit med och utvecklat programmet som senast användes för att underlätta hjälparbetet i Haiti.

– När vi använde programmet efter orkanen Katrina hjälpte det till att bygga upp fiskenäringen där igen. Kanske kan vi göra samma sak nu, säger Anne Rolfes.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Classon
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro