ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är YH-utbildningarna du inte visste fanns

Anna Åslund · 26 Feb 2018
Uppdaterad 28 Feb 2018
Kan soleltekniker vara något för dig?

Kan soleltekniker vara något för dig? Foto: IBL


Vad sägs om att jobba som lärarassistent, hållbarhetsspecialist eller programmerare för självkörande bilar? Det är några av de nya utbildningarna som yrkeshögskolan har tagit fram för i år. Här är hela listan från Myndigheten för yrkeshögskolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Soleltekniker – TUC Yrkeshögskola i Jönköping (1,5 år)Den här utbildningen kan vara något för dig som är intresserad av miljöfrågor. Solenergi är inte länge en energikälla bara för miniräknare utan något som syns på allt fler tak och fasader och intresset ökar kraftigt. I utbildningen lär du dig att sätta in solcellsinstallationer. Som soleltekniker är du ett stöd för kunder där du kan rekommendera olika typer av anläggningar och beräkna lönsamhet.

Lärarassistent – Kunskapsförbundet Väst i Vänersborg och Vårdyrkeshögskolan i Stockholm och Linköping (1 år, distans från Stockholm och Linköping)Allt färre utbildar sig till lärare i dag och de lärare som redan jobbar behöver avlastas. Lärarassistenter är en relativt ny yrkestitel i skolan och hjälper till med de administrativa arbetsuppgifterna som annars hamnar på lärarnas bord.

Hållbarhetsspecialist – Stockholms Internationella Handelsskola (2 år, distans)Nya lagar och ett ökat intresse för hållbarhet är några anledningar till att det finns en växande arbetsmarknad för hållbarhetsspecialister. I utbildningen får du lära dig att analysera en organisation utifrån ett hållbarhetsperspektiv och bygga varumärket utifrån detta. Efter utbildningen kan du förutom hållbarhetsspecialist jobba som exempelvis miljösamordnare, projektledare inom hållbarhet och miljöstrateg.

Avancerad CNC-tekniker (lila certifikat) – Tekniska Högskolan i Jönköping (1 år)En CNC-tekniker jobbar med att sköta och programmera datorstyrda maskiner inom industrin. Maskinerna programmeras för att svarva, borra eller fräsa fram produkter av material som metall, plast eller trä. Det kallas för skärande bearbetning och utbildningen leder till en avancerad nivå av CNC-tekniker.

Socialadministratör – Sollefteå kommun och Kunskapsförbundet Väst i Vänersborg (1,5 år, distans från Sollefteå)Här kan du jobba som kvalificerad administratör inom kommunernas organisation och socialförvaltning. Yrkesrollen har vuxit fram genom att dagens socionomer och socialsekreterare inte räcker till. De behöver hjälp och socialadministratören är tänkt att bistå i arbetet med vissa moment.

Programmerare för självkörande bilar (mjukvaruutvecklare) – YrkesAkademin i Göteborg (1 år)Här arbetar du med att utveckla mjukvaror inom fordonsindustrin med inriktning mot just eldrivna autonoma fordon. Jobbet innebär även att du programmerar och utvecklar redan inbyggda system.

3D-tekniker metall (additiv teknik) – Östsvenska Yrkeshögskolan i Hultsfred (2 år)I utbildningen lär du dig en teknik som i dag är hett eftertraktad inom industriell tillverkning som handlar om att tillverka produkter genom 3D-skrivare. Du lär dig föra en dialog med beställare och visa vilka möjligheter additiv produktion har. En färdigutbildad 3D-tekniker kan också lösa tekniska problem och är insatt i miljöpåverkan.

Elbilsspecialist – Xenter Yrkeshögskola i Botkyrka (1 år)Den här yrkesrollen kan ses som en mer avancerad roll av fordonstekniker. I utbildningen får du en fördjupad kunskap om just elmotordrivna fordon. Jobbet handlar mycket om att felsöka, underhålla och utföra reparationen av elmotordrivna fordon.

Källa: Myndigheten för yrkeshögskolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro