ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är yrkena där bemanning tar över

Tomas Lundin · 2 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Mikael Karlsson jobbar som maskinoperatör på Sandvik i Västberga, anställd genom bemanningföretaget Uniflex. Bemanningsföretagen har ökat sin omsättning i industrin med 100 procent på ett år.

Mikael Karlsson jobbar som maskinoperatör på Sandvik i Västberga, anställd genom bemanningföretaget Uniflex. Bemanningsföretagen har ökat sin omsättning i industrin med 100 procent på ett år. Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler får jobb – på bemanningsföretag. I den senaste kvartalsrapporten tjänar bemanningsbranschen mer än någonsin.– Det är den största ökningen sedan mätningarna började, säger Lena Martinell Åkerblom på Bemanningsföretagen.Under tredje kvartalet i år ökade omsättningen för bemanningsbranschen med 39 procent jämfört med samma period i fjol.– Det är dels en konjunkturuppgång, men det finns också inslag av att vissa företag inte vill lägga ner den tid och de pengar det kostar att anställa själva, säger Lena Martinell Åkerblom på branschorganisationen Bemanningsföretagen.Inom industrin har omsättningen för bemanningsföretagen dubblats jämfört med i fjol. Krisen kostade 50 000 industrijobb och när de nu är på väg att återuppstå kommer många genom bemanningsföretag.

– Det klart bästa vore att alla vore fast anställda, men nu är inte världen så. Då är bemanningsföretag bättre än ännu fler tidsbegränsade anställningar, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

Eftersom det kostar 35-40 procent mer att anställa personal genom bemanningsföretag tror han inte att företag hyr in personal i onödan. När läget är någorlunda säkert är det helt enkelt billigare att tillsvidareanställa. De flesta anställda på ett bemanningsföretag jobbar inte inom industrin, utan som tjänstemän. Under augusti-oktober hyrdes tjänstemän för två miljarder mer än förra året. Inte heller tjänstemannafacket ser något större problem med det.– Att bemanningsföretagen växer är inte något dåligt i sig. Det kan innebära att personer som annars fått gå som springvikarier fått en tryggare försörjning, säger Samuel Engblom, jurist på TCO.

Förra året jobbade 103 000 personer eller drygt två procent av arbetskraften någon gång genom ett bemanningsföretag. Lena Martinell Åkerblom tror inte att det är omöjligt att vi i vissa branscher kan få se siffror som motsvarar höga europeiska nivåer på 15 procent i framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro