ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är yrkena med de högsta lönerna

Viktor Bendz · 23 Maj 2012
Uppdaterad 23 Maj 2012
Antonia Ansgariusson och Alexander Haddad läser på Handelshögskolan i Stockholm. Det är den utbildning som leder till de mest välbetalda chefsjobben – och en av de minst jämställda branscherna. – Det är en mansdominerad bransch, men det känns som det är på väg att förändras, säger Alexander Haddad.  

Antonia Ansgariusson och Alexander Haddad läser på Handelshögskolan i Stockholm. Det är den utbildning som leder till de mest välbetalda chefsjobben – och en av de minst jämställda branscherna. – Det är en mansdominerad bransch, men det känns som det är på väg att förändras, säger Alexander Haddad.   Foto: Klara Leo


En chef i privat sektor tjänar fyra gånger mer än en kommunalanställd städare. Inte orimligt, tycker chefernas egen fackförening.

klar

Artikellänk är kopierad

Lönestatistiken för 2011 är här. Och det är cheferna i den privata sektorn som leder löneligan – med bred marginal. Skillnaden i snittlön mellan en privat chef och en kommunal är 19 600 kronor varje månad. Bara det är mer än en kommunal byggnadsarbetares månadsinkomst, enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån. Och cheferna förtjänar bra betalt, enligt Ledarna, svenska chefers fackförening.

– Det är hemskt vanskligt men generellt tycker jag att om du står i ledningen för ett företag ska du ha bra betalt för det, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna. 

Bäst löneutveckling har IT-chefer, de som finns i ledningen för stora företag, ekonomidirektörer och finansdirektörer, enligt Annika Elias.

81 400 kronor varje månad är en hög lön. Men jämfört med snittlöner i resten av världen ter sig siffran låg.

– Jämför vi internationellt har vi inte särskilt höga löner för chefer i Sverige. Speciellt inte topplönerna – även om det gapet har ökat så är det litet jämfört med i USA och andra europeiska länder.

Löntagarkollektivet har dock en annan syn på saken. Tre av fyra anställda tycker att löneskillnaderna mellan olika yrken är för stora, visade en undersökning från förra året med 4 500 intervjuade LO-, TCO- och Sacomedlemmar.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro