ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är yrkesgrupperna som svenskarna inte litar på

Fredrik Hielscher · 2 Jan 2015
Uppdaterad 2 Jan 2015

Foto: Andrew Medichini/AP


klar

Artikellänk är kopierad

Bara en av tio svenskar säger att de litar på religiösa ledare, visar en årlig undersökning från Wins/Gallup international.​ För sjukvårdspersonal är siffrorna de omvända: hela 88 procent av de svarande säger sig lita på yrkesgruppen.

Wins/Gallup samlar varje år in och sammanställer statistik om människors uppfattningar, förväntningar och åsikter från hela världen – bland annat Sverige. 

I årets upplaga har de bland annat frågat om man litar på (trust) eller misstror (distrust) ett antal yrkeskategorier. 

Hela 68 procent av de svarande säger att de misstror religiösa ledare, medan bara 10 procent svarar att de litar på dem.

Bara 21 procent säger sig lita på politiker, 56 procent gör det inte. 23 procent har inte svarat eller svarat vet inte.

När det gäller affärsfolk (business people) är det bara 22 procent som svarar att de litar på yrkesgruppen. För journalister är den siffran 24 procent. 

Svenskarna litar däremot på sjukvårdspersonal. 88 procent av svenskarna uppger att de litar på yrkesgruppen. Enbart 5 procent säger sig misstro dem.

80 procent litar på lärarna, medan 7 procent säger att de inte litar på dem. För lärarna är siffrorna likartade: 80 procent litar på polisen, 7 procent misstror dem.

Också landets domare åtnjuter ett högt förtroende. 70 procent av svenskarna säger att de litar på domarna, medan bara 12 procent inte gör det.

Årets mätning visar också att världen har blivit lyckligare. 70 procent av de tillfrågade i de 65 länderna säger sig vara lyckliga över deras liv, vilket är 10 procentenheter mer än vid fjolårets mätning.

För Sveriges del är den siffran 61 procent. 50 procent av de svarande säger sig vara lyckliga, medan 11 procent säger sig vara mycket lyckliga. 32 procent uppger att de är varken lyckliga eller medan bara 7 procent säger att de är olyckliga eller mycket olyckliga.

För Sverige är det ungefär samma siffror som vid fjolårets mätning.

Jämfört med Fiji, som toppar listan över de lyckligaste länderna, ligger Sverige dock i lä. Hela 93 procent säger sig vara lyckliga i årets sammanställning. Bara två procent säger sig vara olyckliga på den melanesiska ögruppen.

Drygt 64 000 männsikor i 65 länder har deltagit i undersökningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hielscher
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro