ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här äter du signalkräftor på krogen i Stockholm

Jonas Cramby · 23 Aug 2018
Uppdaterad 23 Aug 2018

Foto: [email protected]


Augustis största kräfthelg är här – men vad ska man egentligen göra om man varken har plats att bjuda till skiva hemma eller pallar ha en stinkande kräftskalspåse stående i hallen? Jo, man äter dem på krogen så klart. Problemet är dock att inte särskilt många ställen serverar den översaltade, överkokta men ändå himmelska svenska delikatessen. Här är dock tre Stockholmskrogar som erbjuder signalkräftor just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Tennstopet, Dalagatan 50Tennstopet är exakt den sortens ställe man letar efter när man är utomlands: En klassisk krog som serverar husmanskost, har en lång historia och äkta patina – en sådan som åren mejslat fram och som inte kan fejkas fram efter en shabby chic-kurs. Samtidigt som den drivs av en ung, hipp krogkoncern som ser till att det inte blir för mycket Stadshotell i en Lars Molin-filmatisering av det hela. Förutom en mängd humsanskostklassiker följer Tennstopets meny det svenska delikatessåret: de har vårkråka i april, vilt under hösten, gås i november och, naturligtvis, kräftor i augusti. För 595 kronor får du just nu ett halvt kilo svenska kräftor med smör, bröd, ost och en bit Västerbottenostpaj och under helgen anordnas det klassisk kräftskiva på den drop-in-vänliga uteserveringen komplett med kräftlampor och corny dekorationer.

Sturehof, Stureplan 2Stockholms mest klassiska ställe att suga saften ur kräftorna, och märgen ur livet (känns det som), är annars Stureplans stolthet och Sveriges kanske mest kosmopolitiska krog: Sturehof. Att i den vackra jugendlokalen från slutet av 1800-talet, omgiven av gamla Östermalmsgubbar, unga modemänniskor och ryska turister stoppa i sig Vätternkräftor, krydd­­ost, öl och en snaps är en Stockholmsupplevelse i klass med en höstpromenad på Djurgården, en midsommar i skärgården eller att diskutera bostadsrättspriser på en parmiddag i Vasastan. 225 kronor köper dig ett kvarts kilo signalkräftor, 375 kronor ett halvt medan ett kilo går loss på 625 kronor. Vill du ha lite variation i ditt skaldjursmumsande kan du alltid beställa den klassiska skaldjusplatån som under augusti innehåller ett par signalkräftor.

Ulla Winbladh, Rosendalsvägen 8Ulla Winbladh på Djurgården har visserligen nästan samma klassikerstatus som de andra krogarna på den här listan, men kanske inte samma coola, kosmopolitiska atmosfär. Det är inte så mycket en krog för en snabb bärs med polarna utan mer ett ställe dit man tar 50-årsjubilarer, besökare från utlandet samt äldre släktingar som man inte vill ska känna sig hotade av nymodigheter och alkoholrelaterat busliv. Ett undantag, kanske, är exakt den kommande helgen då Ulla Winbladh firar sin traditionsenliga, nationalromantiska kräftskiva, komplett med kräfthattar, lanternor, girlanger och snapsvisehäften. För 795 kronor bjuds det på kantarelltoast, ett halvt kilo svenska signalkräftor med smörstekt toast, cheddarostpaj och kryddost samt melonsorbet med lättvispad grädde och röda vinbär till efterrätt.

Jonas Cramby

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro