ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här äter Mehmet Kaplan middag med högerextrema Grå vargarna

JENNI KARLSSON · 14 Apr 2016
Uppdaterad 18 Apr 2016
Det var i juni förra året som Mehmet deltog på samma middag som ledaren för den högerextrema organisationen Grå vargarna.

Det var i juni förra året som Mehmet deltog på samma middag som ledaren för den högerextrema organisationen Grå vargarna. Foto: Skärmdump Turkiska Riksförbundet


Mehmet Kaplan syntes under förra året på samma middag som ledaren för den högerextrema organisationen grå vargarna och den nyligen kritiserade vice ordföranden för Turkiska Riksförbundet. Nu framförs skarp kritik mot bostads- och IT-ministern.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i juni förra året som bostads- och IT-minister Mehmet Kaplan (MP) syntes på samma middag som ledaren för den högerextrema organisationen Grå vargarna, Ilhan Senturk, vilket Nyheter24 var först med att skriva om. I ett inlägg på Turkiska Riksförbundets hemsida syns han vid bordet bakom Senturk.

Med på samma middag fanns också Barbaros Leylani, vice ordförande i Turkiska Riksförbundet som nyligen fått avgå efter att han ropat ut över Sergels torg att armenier är hundar och att blodet ska flyta. Nu framförs skarp kritik mot bostads- och IT-ministern.

I ett pressmeddelande försvarar Kaplan sitt deltagande på middagen:

"Jag deltar på många olika tillställningar, seminarier och middagar som arrangeras av olika organisationer. I juli 2015 var jag, tillsammans med representanter från det turkiska civilsamhället, inbjuden av företagarföreningen Tumsiad Sverige som en av ett 50-tal gäster för att fira Iftar. Det är en middag som fastande äter efter solnedgången."

Han skriver i samma pressmeddelande att han tar avstånd från den högerextrema organisationen Grå vargarna och mot Barbaros Leylanis uttalanden i förra veckan.

"Barbaros Leylanis uppmärksammade hat- och våldsretorik är fruktansvärd. Jag har inget samröre med Leylani eller organisationen Grå vargarna överhuvudtaget. Jag och Miljöpartiet tar alltid fullt avstånd från alla typer av högerextrema organisationer och yttringar. Det är bra att Leylani har lämnat alla sina uppdrag i Turkiska riksförbundet."

När sajten Nyheter24 får tag på Mehmet Kaplan försvarar han sig med att förklara att han inte visste vilka som skulle delta vid middagen.

– Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande utan det måste organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för, säger kaplan till Nyheter24.

Metro söker Mehmet Kaplan för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro