ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här avslöjar experten scientologernas bluffmaskin

Anaïs González Cruz · 29 Aug 2012
Uppdaterad 30 Aug 2012
Maskinen, en E-meter, kostar nästan 30 000 kronor. 

Maskinen, en E-meter, kostar nästan 30 000 kronor.  Foto: Thomas Freitag


Maskinen kostar nästan 30 000 kronor. Men du kan bygga den själv – för en ynka hundralapp.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt Mogens Pelle, föreläsare på Tekniska Högskolan i Köpenhamn, är delarna i maskinen bara värda runt hundra kronor.
Enligt Mogens Pelle, föreläsare på Tekniska Högskolan i Köpenhamn, är delarna i maskinen bara värda runt hundra kronor.Foto: Thomas Freitag

Metro Danmark har i en serie reportage undersökt scientologikyrkan – sekten som verkar trollbinda allt fler ur den amerikanska kändiseliten.

Kyrkan har ofta kritiserats för att drivas av vinstintressen, något som man ständigt förnekar. Men det står klart att den som vill sälla sig till religionen måste lägga ut en hel del pengar. Vill du till exempel köpa scientologernas E-mätare måste du betala närmare 30 000 kronor. 

Kyrkan, som använder maskinen i samband med nästan all terapi, behandling och andlig utveckling, påstår att den bland annat kan rensa ut traumatiska upplevelser från tidigare liv.

Det kan verka dyrt. Det kan verka invecklat. Men särskilt komplicerat är det inte. Apparaten fungerar ungefär som en lögndetektor, där individen får hålla i två elektroder som är svagt strömförande. E-mätaren kan sedan mäta spänningen i kroppen. 

Trots att scientologerna beskriver E-mätaren som någon slags mirakelmaskin är den inte alls värdefull. Enligt Mogens Pelle, föreläsare inom informationsteknik och elektronik vid Tekniska högskolan i Köpenhamn, är delarna bara värda cirka 110 kronor. Kort sagt – en plastlåda med lite sladdar.

– Det här är en mycket enkel krets som kan mäta spänningen i kroppen. Det är en Ohm-mätare, säger Mogens Pelle till Metro Danmark och tillägger: 

– Det är ingenting speciellt. 

Anette Refstrup är presschef för scientologikyrkan i Danmark. Hon jämför E-mätaren med en iPhone och menar att telefonen också är dyrare än själva tillverkningsprocessen.

– Den har tagit lång tid att utveckla och för den här summan får du något som har korrigerats och justerats i många år, säger Refstrup till Metro Danmark. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anaïs González Cruz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro