ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här bärgas kraschade tåget

TT · 28 Jan 2013
Uppdaterad 28 Jan 2013

Foto: Scanpix


Med hjälp av två lyftkranar och en traktor bärgades det tåg som körde in i ett bostadshus i Saltsjöbaden den 15 januari.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi har sågat ner tåget inne i lägenheten så att det ligger fritt. Det hade varit svårt att dra ut den utan att förstöra bostaden mer annars, säger Thomas Hedenius, kommunikationschef på tågoperatören Arriva till aftonbladet.se.

Polisens kriminaltekniker är mest intresserade av förarhytten, för att kunna få något svar på vad som egentligen hände när tåget kraschade för nästan två veckor sedan.

Den städare som skadades allvarligt i olyckan har i de första förhören sagt att hon inte minns något av händelsen.

Brottsmisstankarna mot kvinnan har lagts ner och polisens utredning har i stället visat på flera allvarliga säkerhetsbrister, både på tåget och uppställningsplatsen.

Vid halv tvåtiden på måndagseftermiddagen påbörjades lyftet av tågvagnen ut ur huskroppen ut ur bostadshuset. Totalt var då fem krokar fastsatta i tågvagnen, två vardera från de båda lyftkranarna, och en till traktorn. Innan lyftet kunde fullbordas måste de träbitar som hållit tåget på plats tas bort.

Även ett vagnhjul under tåget fick sågas loss. Så småningom kunde ett nytt försök göras och vagnen föras ut.

Efter att ha hängt en stund ovan mark en bit bort från huset ställdes vagnen ner på marken. Thomas Hedenius säger till aftonbladet.se att polisen och Statens haverikommission nu kommer att undersöka tågvagnen. Han tycker att allt gått enligt planerna. – Det gick bra. Huset står kvar.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro