ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här bestämmer eleverna hur skolan ska se ut

Johan Kellman Larsson · 25 Aug 2011
Uppdaterad 25 Aug 2011
Charles Carlbring, 17, och Matilda Lauridsen, 16, har haft tät kontakt med skolledning och arkitekter under bygget. – Vi har märkt att vi fått igenom många av våra idéer, säger Charles Carlbring.

Charles Carlbring, 17, och Matilda Lauridsen, 16, har haft tät kontakt med skolledning och arkitekter under bygget. – Vi har märkt att vi fått igenom många av våra idéer, säger Charles Carlbring. Foto: Urban Brådhe


Eleverna på Väsby nya gymnasium fick en lyxigare skolstart. Splitter nytt hus. Vi har stort inflytande”.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi har fått bestämma allt ifrån detaljer, som vilka stolar det ska vara, till hur lektionsmiljöerna i stort ska utformas. Eleverna på den här skolan har stort inflytande över det mesta, säger Matilda Lauridsen, 16, som ingår dels in elevkåren, dels i en särskild marknadsföringsgrupp som finns på skolan.

Charles Carlbring, 17, som även han ingår i marknadsföringsgruppen, instämmer. – Vi har haft tät kontakt med både skolledning och arkitekter under tiden som huset växt fram. Och vi har märkt att vi fått igenom många av våra idéer.

När gamla Vilunda gymnasium skulle renoveras upptäcktes byggtekniska skador. Arkitektbyrån ”White” fick därför i uppdrag att rita ett nytt alternativ. De övertygade lokala politiker om att det var viktigt att ställa frågan även till eleverna: ”Vad är det som gör en skola attraktiv?” – Arbetet tog avstamp i olika workshops som vi genomförde tillsammans med skolans personal och elever samt lokala politiker, säger Hans Forsmark arkitekt på White.

Skolans biträdande rektor Jens Grönlund är tydlig med att elevernas delaktighet är en avgörande del av skolans bärande idé. – 30 procent av Sveriges gymnaiseskolor har korridorer som ingen använder, så vill inte vi ha det. Därför bjöd vi in ungdomarna att själva vara med och utforma skolans koncept, säger Jens Grönlund.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro