ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här bestäms din lön av kollegerna

Kristian Borglund · 29 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Assistenten Saeed Esbati, 26, får vara med och påverka lönen för sin kollega Lena Salomonsson, 27, biträdande jurist.

Assistenten Saeed Esbati, 26, får vara med och påverka lönen för sin kollega Lena Salomonsson, 27, biträdande jurist. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Tycker dina kolleger att du lever upp till arbetsgivarens värderingar? Grattis – du får högre lön. Så är det för Lena Salomonsson, 27, jurist.

Lena Salomonsson jobbar på Cederquists advokatbyrå i centrala Stockholm. Där låter man numera varje medarbetare ha ett finger med i spelet vad gäller varandras löner.

Företaget involverar alla – alltifrån receptionister till konferens- värdinnor och advokater – att ha en åsikt om i vilken mån var och en lever upp till företagets kärnvärden "respekt", "kvalitet" och "ödmjukhet/trevlighet".

Svaren i den webbaserade enkäten kopplas till kronor och ören.– Är jag trevlig när jag passerar receptionen? Visar jag respekt när jag ber om hjälp med en rättsutredning? Svaren i enkäten på- verkar ersättningen. Det här gäller mig också, säger vd:n Jens Tillqvist.

Enkätundersökningen är en av diskussionspunkter- na på medarbetarnas ut- vecklingssamtal. Biträdan- de jurist Lena Salomonsson har inga problem att bli be- tygsatt av kollegerna:– Det är jättebra att få feedback om hur man upp- fattas. Hittills har jag klarat mig bra.

Men riskerna? På företag i USA och England som tilllämpar metoden har det hänt att pakter har bildats där medarbetare har gått ihop för att sänka en kollega, medger Jens Tillqvist:– För säkerhets skull ber vi våra medarbetare lämna en utförlig motivering om det sätts underbetyg.

Håller ditt jobbs värderingar?

Verklighet eller bara snack? I en verksamhet där värderingen "tillgänglighet" är ett fundament och tas på allvar ska inga kunder behöva sitta i telefonkö. I en verksamhet där "trygghet" är i centrum bör farliga delar elimineras.

Påverkar värderingar besluten? Ett bussbolag har "säkerhet" som värdeord. En kväll är busschauffören försenad när en tonårsflicka ber honom stanna en extra gång, så att hon slipper gå så långt ensam i mörkret till bostaden. Vad gör busschauffören?

Speglar bilderna sanningen? Ett hälsocenter som har värderingen "balans i livet" kan inte gärna ha bilder på magra fotomodeller i sina annonser, i skyltfönstret eller på hemsidan

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro