ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här bilarna med de sjukaste namnen

Billy Andersson · 3 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Bilen Camaro heter som en räka på spanska.

Bilen Camaro heter som en räka på spanska.


klar

Artikellänk är kopierad

NAMN I veckan lanseras Toyota Öra i Sverige. Jo, just det – öra. Toyota föredrar säkert att deras nya modell kallas Auris och att om man ska referera till den latinska betydelsen så ska det vara guld – aurea. Men de latinska lärde har påpekat att auris snarare bör syfta på auric vilket är det yttre örat. Auris är ändå bättre än när Toyota för några år sedan lanserade en sportbil i Kanada som kallades Celica Tsunami. Efter flodvågskatastrofen i Sydostasien drogs modellnamnet snabbt in.

Ännu sämre omdöme hade brittiska Leyland som döpte en buss till Titanic. Det finns en anledning till att många biltillverkare har siffer- och bokstavsbeteckningar på sina modellers baklucka. I dag finns det drygt 2 700 modellnamn, enligt  brittiska motororganisationen SMMT. Att hitta på nya blir bara svårare. Allra svårast är det att hitta namn som inte är en svordom, slang för någon sexuell avvikelse eller som ger helt fel associationer på något av världens alla språk.

– Namngivning är en av de svåraste uppgifter vi biltillverkare har, säger Phil Martens, vice vd för Fords produktutveckling till tidningen Forbes.

Ford vet. När europeiska Ford Mondeo skulle introduceras på den amerikanska marknaden gick den under namnet Mercury Mystique. När Mercury-vd:n skulle presentera bilen lät det som om han sa Mercury ”Mistake” – misstag. Bilen blev aldrig någon succé i USA.

Därför lägger biltillverkarna ner miljontals kronor på att anlita namnkonsulter som tar fram namn som inte låter illa eller som redan är upptagna. Problemet är att det ofta blir trista och intetsägande namn som Corolla, Fabia eller Punto.

Men inte ens siffer- och bokstavsbeteckningar fungerar alla gånger. Toyota, igen, har en sportig bil som kallas MR 2, vilket står för ”Midengine Runabout for 2” eller en lite tvåsitsig bil med mittmotor. Men om en fransman uttalar kan det låta som en svordom – ”merde”. Ännu värre var det för Porsche 911. Efter terrorattacken på World Trade Center funderade Porsche på att lägga ner sin klassiska bilmodell men lät den till slut vara kvar.

Ett nytt exempel som kan låta konstigt i Sverige är Audis nya supersportbil Audi R 8 – r-åtta, låter varken exklusivt eller spännande. Men det finns sämre djurassociationer. Camaro, som är namnet på en av Chevrolets muskelbilar, betyder räka på spanska.

klar

Artikellänk är kopierad

Billy Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro