ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här blir elen gratis i jul

· 23 Dec 2015
Uppdaterad 23 Dec 2015

I juletider krymper plånboken ofta lite mer än planerat för många. Men för tyska elkonsumenter blir den här julen istället gynnsam. Deras el blir nämligen gratis.

klar

Artikellänk är kopierad

Förnybar energi står för en tredjedel av Tysklands elkonsumtion.
Förnybar energi står för en tredjedel av Tysklands elkonsumtion.Foto: Alamy

Ökad vindkraft i kombination med en minskad efterfråga på grund av det milda vädret gör att priserna på el kommer att sjunka eller och till och med bli negativt i julhelgen, vilket både Bloomberg ochDi skrivit om. 

Priserna kan vara under noll i flera timmar eller till och med dagar under julhelgen om inte kol- och gaseldade stationer stängs när vindkraften ökar, skriver Bloomberg.

På ett år har förnybar energi ökat med 20 procent och står nu för cirka en tredjedel av Tysklands energikonsumtion. På juldagen kommer det enligt väderleksarapporter blåsa mer än de senaste 30 dagarna, samtidigt som milda december kan göra att 2015 blir Europas varmaste år som någonsin uppmäts.

De tyska elpriserna har varit negativa tidigare, vilket innebär att producenterna betalar för att konsumenter ska använda elen som finns i nätet.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro