ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här blir falafel ren gastronomi

Carl Reinholdtzon Belfrage · 17 Maj 2013
Uppdaterad 19 Dec 2016

Sunset Falafels källarlokal erbjuder den typ av snabbmat som i den stora världen likställs med gastronomi. Här är råvaruhanteringen avgörande.

klar

Artikellänk är kopierad

Här blir falafel ren gastronomiPå Sunset Falafel finns tre varianter att välja bland och du kan inte begå fel här, enligt krogskribenten.
Här blir falafel ren gastronomiPå Sunset Falafel finns tre varianter att välja bland och du kan inte begå fel här, enligt krogskribenten.Foto: Christina Blom
Sunset falafel.
   Erik Dahlbergsgatan 4. Stans bästa falafel.
Sunset falafel.  Erik Dahlbergsgatan 4. Stans bästa falafel.

Solen lyser! utbrister Carl Bildt och lägger glatt på luren i Alexandra Pascalidous öra. Jag har aldrig i hela mitt liv avnjutit ett sådant formidabelt avfärdande. Carl Bildt upphöjde, ånyo får man tillstå, arrogansen mot journalistkåren till en konstform. ”Solen lyser!” Ja, solen lyste formligen över Alexandra i ungefär fyra minuter. Sedan blev det väldigt mörkt.

Men Carl Bildt underminerade inte bara Sveriges Radio; han bestämde också denna veckas krog. Ty omedelbart efter Carls numera klassiska intervjuavslut ”Solen lyser!” kom jag direkt att tänka på den gamla falafelvagnen Sunset Falafel. Och tanken fyllde mig med värme. Jag mindes när jag under en av mina många långluncher flanerade ner till Kungstorget för att ställa mig i den långa kön till Sunset Falafels vagn med magisk street food. Falafel naturligtvis, men även kebab. Således vad som av okunniga, ouppfostrade och vulgära personer kallas ”krubb”, men som i den stora världen, med Mission Chinese Food och Mamouns som ledstjärnor, likställs med all annan gastronomi.

I  viket fall som helst var libabrödet ny-bakat, sprött och färskt. Råvarorna, vitkål och majrova med mustig sesamsås, härliga. En solig dag med en välfylld falafel i handen kunde bli något av ett minne för livet. Så kändes det i alla fall då där jag satt med min högst eftertraktade kikärtsbollsrulle.

Sedan kom något som kanske är den minst omskrivna politiska skandalen i Göteborgs historia. Långt värre än slödderkravallerna på Avenyn för massa år sedan: faktumet att alla matvagnar tvingades bort och vips var Sunset Falafel historia. Men bara för att snart återuppstå på Erik Dahlbergsgatan 4.

Här i den lilla källarlokalen har en mer organiserad meny upprättats. Det finns tre olika falaflar att välja på: Kungstorget, Grekland och Orient. Kungstorget är min gamla favorit med majrova, denna fantastiska lilla rotfrukt (ät en sådan i veckan och du kommer aldrig att vara förkyld). Och fint riven gör den sig perfekt till såsen, de färska kikärtsbollarna och libabrödet. Detta är min rekommendation att ta till sig.

Grekland är som man kan gissa med fetaost och Orient handlar om hummus. Silver till Orient och brons till Grekland är mitt omdöme. En smaksak naturligtvis, vad som är mer avgörande är att Sunset Falafels fina råvaruhantering går som en röd tråd genom alla tre. Du kan inte begå fel här. Solen lyser!

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro