ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här blir flest fotgängare påkörda

Johan Mårtensson · 8 Nov 2011
Uppdaterad 8 Nov 2011
Malmöbon Benny Johansson får en reflex av Johan Edgren, informatör på gatukontoret.

Malmöbon Benny Johansson får en reflex av Johan Edgren, informatör på gatukontoret. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Nio döda och 513 skadade fotgängare i Malmö sedan 2006. November till januari är den farligaste perioden

klar

Artikellänk är kopierad

­­Sedan 2006 har nio fotgängare omkommit och 513 skadats i påkörningsolyckor i Malmö, visar siffror som gatukontoret tagit fram på uppdrag av Metro. Var tredje olycka inträffar under november, december och januari, enligt statistiken.

– Mörkret är ofta orsaken till olyckorna, säger Hossein Ashouri, trafiksäkerhetsutredare på gatukontoret vid Malmö stad.  

Bergsgatan och Djäknegatan sticker ut i olycksstatistiken, men värst är situationen på Nobelvägen. Sedan 2006 har 30 personer blivit påkörda av bilar och andra motorfordon när de promenerat där, och bara längs sträckan Nobeltorget–Dalaplan är siffran 22.

– De senaste åren har vi arbetat mycket med säkerheten för gående vid Nobelvägen med till exempel bilramper och säkrare gångpassager. Men den södra delen mot Dalaplan återstår och den planerar vi förbättra 2013, säger Hossein Ashouri.

De senaste åren har antalet olyckor i Malmö minskat successivt, och som en del av det förebyggande arbetet inledde gatukontoret i går en synbarhetskam-panj. Vid Dalaplan fick gående och cyklister information om hur de syns i mörkret, och reflexer delades ut. 

– Det är nu i början av november som folk plötsligt upptäcker att det är mörkt när de ska hem från jobbet, säger Lotta Cederfeldt, projektledare på gatukontoret.

Fotnot: En stor del av olyckorna på Djäknegatan inträffade innan gatan byggdes om i slutet av 2009.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro