ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här blir Stockholms kaniner villavärme

Anders Göransson · 13 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals vilda kaniner skjuts varje år i Stockholm. Kadavren mals ner och blir uppvärmning.

Trots massiv avskjutning fortsätter kaninerna att invadera Stockholms parker och kyrkogårdar.– Folk tycker att kaniner är söta, men då ser de framför sig en liten vädurskanin i en bur. De ser inte 6 000 kaniner som sakta hackar sig igenom hela staden, äter upp träd och buskar och fördärvar marken, säger Mats Freij, informationschef på Stockholms stads trafikkontor.

Staden betraktar de förvildade kaninerna som skadedjur och dödade i fjol drygt 6 000 djur. De allra flesta skjuts ihjäl av viltvårdare från stadens skadedjursgrupp, men det pågår också försök med att skrämma in kaniner i nät för att sedan avliva dem.

Förr hamnade de döda djuren på soptippen, men ett EU-direktiv från 2006 satte stopp för det. Numera läggs djurkropparna på hög i en kylcontainer för att sedan transporteras till företaget Konvex anläggning i Karlskoga. Där mals de ner till en massa som används till värmeåtervinning.

Alexandra Leijonhufvud, ordförande för Djurens rätt, tycker att själva dödandet är det största problemet.– De här kaninerna har varit kära familjemedlemmar, eller av samma art som sådana. Men så flyttas de till en annan miljö, och då ses de plötsligt som skadedjur. Det måste gå att hitta andra metoder än år för år skjuta av tusentals individer, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro