ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här bor flest själva – Pontus, 27, är en av dem

Anna Åslund · 12 Maj 2016
Uppdaterad 13 Maj 2016
”Det är riktigt tråkigt här ute i bushen”, säger Pontus Petzäll Mendonca.

”Det är riktigt tråkigt här ute i bushen”, säger Pontus Petzäll Mendonca. Foto: Privat/Alamy


Munkfors är kommunen där störst andel av alla invånare lever i singelhushåll, enligt SCB. En av dessa är Pontus Petzäll Mendonca, som även är singel. Många tror att det är gulligt och fint här”.

klar

Artikellänk är kopierad

Munkfors i Värmland har drygt 4 000 invånare och enligt Statistiska centralbyrån (SCB) bor 23 procent av kommunens invånare ensamma. Det gör Munkfors till kommunen med högst procentuell andel singelhushåll i Sverige. 

– Det är riktigt tråkigt här ute i bushen, säger Pontus Petzäll Mendonca, 27. 

Pontus är en av singlarna i Munkfors och han flyttade till kommunen från Varberg för 6 år sedan för att vara nära sin dotter. Han har aldrig reflekterat över att det är så många som bor ensamma i kommunen. 

LÄS MER
Solo i Filipstad – då är du inte ensam

Finns det inget ställe i Munkfors där alla singlar kan mötas? 

– Det fanns ett, men det har gått i konkurs tror jag. Många tror att det är så gulligt och fint här, men det är inte riktigt så. 

Trots att det inte finns någon samlingsplats för singlar har Pontus ändå inte tid för att att dejta.  

– Jag jobbar mycket och har min dotter varannan vecka. Annars är jag ute på sjön och åker wakeboard. 

Pontus känner ingen stress över att träffa någon just nu och om några år hoppas han kunna flytta till Göteborg där han har familj. Trots att Munkfors är litet finns det ändå vissa fördelar med kommunen. 

– Man slipper stå i kö inne på affären eftersom det är inte så många som handlar, säger Pontus. 

LÄS MER
Markus, 34, tindrar i glesbygden – har bara sett fem singlar i appen

Björn Fogelberg, ekonomichef på Munkfors kommun, blev förvånad när han fick höra att Munkfors toppar listan över svenska singelhushåll. 

– Det visste jag inte. Men en anledning till det kan vara att vi har så många pensionärer i kommunen. Det är många i högre ålder som bor ensamma, säger Björn Fogelberg. 

Trots att nästan en fjärdedel av Munkfors invånare i dag bor själva tycker inte Björn Fogelberg att det är något som märks. 

– Tvärtom, just nu flyttar det många barnfamiljer hit och vi måste till och med bygga ut barnomsorgen. Läget förändras ganska snabbt så jag tror inte att det kommer se ut såhär framöver. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro