ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här bryter de ihop av sorg – se bilderna från ebolahärjade Liberia

Åsa Larsson · 13 Okt 2014
Uppdaterad 13 Okt 2014
Församlingsmedlemmarna sörjer de bortgångna under en gudstjänst.

Församlingsmedlemmarna sörjer de bortgångna under en gudstjänst. Foto: Kieran Kesner/Rex Features


klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnan är medlem i Bethel heart of faith-kyrkan i Joe Blow Town. Församlingen har förlorat många medlemmar på kort tid.
Kvinnan är medlem i Bethel heart of faith-kyrkan i Joe Blow Town. Församlingen har förlorat många medlemmar på kort tid.Foto: Kieran Kesner/Rex Features
Familjemedlemmar till en person avliden i ebola bevittnar begravningen på avstånd. De blir också uppmanade att inte komma till graven på ett år.
Familjemedlemmar till en person avliden i ebola bevittnar begravningen på avstånd. De blir också uppmanade att inte komma till graven på ett år.Foto: Kieran Kesner/Rex Features
Begravnings-teamet i Unification Town i sina skyddsdräkter.
Begravnings-teamet i Unification Town i sina skyddsdräkter.Foto: Kieran Kesner/Rex Features
Gruppen sprejar varandra med klorin för desinficering.
Gruppen sprejar varandra med klorin för desinficering.Foto: Kieran Kesner/Rex Features
En taxichaufför lämnar en sjuk kvinna vid ebolasjukhuset i Monrovia.
En taxichaufför lämnar en sjuk kvinna vid ebolasjukhuset i Monrovia.Foto: Kieran Kesner/Rex Features
Ett barn utanför en ebolaklinik i West Point.
Ett barn utanför en ebolaklinik i West Point.Foto: Kieran Kesner/Rex Features
En sjukvårdare står intill en kvinna som just dött och haft ebolaliknande symtom i West Point.
En sjukvårdare står intill en kvinna som just dött och haft ebolaliknande symtom i West Point.Foto: Kieran Kesner/Rex Features
Mannen på bänken har varit med i en trafikolycka och kommit in till vårdcentralen i Dolo Town. På det här viset är risken stor att bli smittad med ebola – kliniken har tre ebolasmittade patienter.
Mannen på bänken har varit med i en trafikolycka och kommit in till vårdcentralen i Dolo Town. På det här viset är risken stor att bli smittad med ebola – kliniken har tre ebolasmittade patienter.Foto: Kieran Kesner/Rex Features
Medlemmar i Unification Towns begravningsenhet väntar på att huset ska besprutas med klorin innan de får gå in och hämta liket..
Medlemmar i Unification Towns begravningsenhet väntar på att huset ska besprutas med klorin innan de får gå in och hämta liket..Foto: Kieran Kesner/Rex Features
Unification Towns begravnings-team förbereder nya gravar.
Unification Towns begravnings-team förbereder nya gravar.Foto: Kieran Kesner/Rex Features
På grund av det ökande antalet döda kommer man att behöva utöka ytan där man begraver människor.
På grund av det ökande antalet döda kommer man att behöva utöka ytan där man begraver människor.Foto: Kieran Kesner/Rex Features
Invånare i karantän i West Point väntar på hjälp.
Invånare i karantän i West Point väntar på hjälp.Foto: Kieran Kesner/Rex Features
En gravid kvinna besöker en klinik för kontroll. I rummet intill finns två patienter med ebolaliknande symtom.
En gravid kvinna besöker en klinik för kontroll. I rummet intill finns två patienter med ebolaliknande symtom.Foto: Kieran Kesner/Rex Features

Hans bilder visar hur den dödliga ebolaepidemin sliter sönder samhällen och påverkar människorna som lever med och i närheten av smittan.

I augusti dokumenterade Kieran Kesner, en 23-årig fotograf från USA, ebolautbrottet i Liberia. Han beskriver hur det var att anlända till flygplatsen:

– När vi kom ut möttes vi av en armé av doktorer som skyndade sig att ta tempen på oss passagerare med termometrar som såg ut som pistoler som de satte mot våra huvuden.

Därefter fick han tvätta händerna i klorin.

– Under veckan som kom så ställdes jag ansikte mot ansikte med ebolasmittan, genom att fotografera de sjuka, döda och varje steg av viruset. Jag kom till insikt om allvaret i epidemin som trycker ner ett land som långsamt gjort framsteg och tagit sig upp ur förstörelsen efter inbördeskriget 1989–2003.

Han fick dels följa Läkare utan gränser och även de som jobbar med att begrava kropparna efter människorna som dött i ebola.

Fotografen säger att han var rädd för att själv få sjukdomen. Men den största skräcken var att smitta ner sin egen familj när han kom tillbaka hem.

Sista dagen Kesner var på plats så fick han träffa fem patienter på ett Läkare utan gränser-center. De hade blivit utskrivna och återhämtat sig helt från sjukdomen.

– Det var ett hoppfullt sätt att avsluta min tid där.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro