ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här byggs en av Sveriges största broar mitt i pågående trafik

Linnea Holgersson · 9 Apr 2014
Uppdaterad 9 Apr 2014
Lars-Göran Berg.

Lars-Göran Berg. Foto: Roger Vikström/TT


Den nya järnvägsbron i Årsta ska underlätta för Stockholms tågtrafik. Men det är inte helt utan utmaning, bron byggs bredvid och över ett av Stockholms trafiktätaste områden. Det är en komplicerad miljö att jobba i”, säger projektledare Robert Lindfors.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Roger Vikström/TT
Foto: Roger Vikström/TT
Foto: Roger Vikström/TT
Foto: Roger Vikström/TT

Varje dag passerar över 500 tåg området i Årsta på sin väg till och från Stockholm. För att underlätta framkomligheten för pendlare och godståg ska Citybananas nya järnvägsbro i Årsta fungera som en gigantisk växel och leda bort fjärr-, regional- och godståg till den gamla Årstabron. Bygget påbörjades i början av 2011.

– Det är en viktig förutsättning för Citybanans funktion och den stora fördelen är att trafiken kan serareras. Det kommer bli en spårväg i luften istället för på marken, säger Robert Lindfors, projektledare från Trafikverket.

Den 1,4 kilometer långa järnvägsbron byggs mitt i pågående trafik. Arbetet är komplicerat eftersom bygget måste pågå så fort som möjligt utan att störa boende och pågående trafik. För att minska bullret från själva tågen ska bullerskärmar sättas upp på bron.

– De som bor i området är vana med buller, men med skärmarna kommer det vara en betydligt bättre bullersituation än vad det varit tidigare, säger Robert Lindfors.

Ungefär halva bron är färdiggjutet, totalt 26 betongetapper ska byggas. En etapp på 60 meter tar ungefär en månad att gjuta. Bron kommer bli den fjärde längsta järnvägsbron och den åttonde längsta bron i Sverige. Stommen kommer stå klar i juni nästa år, men det första tåget rullar inte på bron förens Citybanan sätts i drift 2017.

LÄS ÄVEN: Fick traktorskopa över sig – sjätte dödsfallet vid Citybanan

Citybanan: Riskerna så stora att dödsolyckorna kunde ha varit fler

Här byggs Citybanan

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Holgersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro