ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Har de hittat "Jack the Rippers" kniv?

Victoria Gillberg · 3 Nov 2011
Uppdaterad 3 Nov 2011
En klassisk mordgåta får nya bevis. Bild från en utställning om "Jack the Ripper" i London.

En klassisk mordgåta får nya bevis. Bild från en utställning om "Jack the Ripper" i London. Foto: Akira Suemon /Scanpix


Ett av historiens mest omdiskuterade brott. 123 år senare är morden på de fem kvinnorna i London inte uppklarade. "Jack the Ripper"-mysteriet fortsätter att intressera. Men nu har nya bevis kommit fram.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack uppskärarens (Jack the Ripper) mordvapen tros ha hittats. En kniv med 15 centimeter långt blad sägs vara vapnet som användes av den blodiga mördaren.

Kniven hittades bland kirurgen Sir John Williams, en av de huvudmisstänktas, tillhörigheter. Sir John, som kallades Uncle Jack av sin familj, var under tiden drottning Victorias kirurg. 

Han flydde staden efter morden och öppnade ett nationellt bibliotek i Aberyswyth. Men nu har en avlägsen släkting till kirurgen kommit fram med en kniv. Kniven har svart handtag, 15 centimeter långt blad, spetsig topp och är 2,5 centimeter bred. En beskrivning som stämmer exakt in på obducenternas beskrivning av mordvapnet.

Tony Williams, som är Sir Johns släkting, har nu skrivit en bok som innehåller bilder på kniven. Williams hittade kniven bland andra gamla tillhörigheter från kirurgen. Bland ägodelarna fanns också tre glasskivor med prover. Proverna har visat sig innehålla rester från en livmoder. – Varför skulle han spara det här? Jag är övertygad om att det är kniven som Sir John Williams använde för att mörda de där kvinnorna.

Det är allmänt känt att mördaren var medicinskt kunnig. Kvinnorna var mördade med kirurgisk precision. Två av kvinnorna hade dessutom fått sin livmoder borttagen.

Tony Williams har under många år forskat i sin släktings historia. – Jag vet att Sir Johan var besatt av de faktum att hans fru, Mary Hughes, inte kunde få barn. Jag tror det var hans motiv.

Det finns andra bevis som också pekar mot kirurgen. Bland annat ett vittne som såg offret kvällen hon dog. George Hutchinson såg Mary Kelly med en man som passar in på Sir John Williams beskrivning.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro