ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här dödades 133 barn – nu har flera gripits för skolmassakern

TT · 22 Dec 2014
Uppdaterad 22 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Flera personer har gripits i Pakistan, misstänkta för inblandning i skolmassakern i Peshawar.

Regeringen är hårt pressad att agera mot talibanerna — och säger att 500 terrordömda fångar ska avrättas de närmaste veckorna.

Tusentals människor strömmade till arméskolan i Peshawar på söndagen, för att lägga ner blommor och hedra de 149 dödsoffren — varav 133 barn — som mördades av talibaner i tisdags.

– Först attackerade de moskéer, sedan marknader, och nu har de börjat angripa skolor. Vi kan dö, men vi kan inte låta våra barn bli dödade, sade en kvinna till nyhetsbyrån AFP:s reporter utanför skolan.

Flera personer har gripits, misstänkta för inbladning i terrorattacken, som är den värsta i landets historia.

– Ett antal misstänkta som har agerat som medhjälpare på olika sätt har gripits, säger inrikesminister Chaudhry Nisar Ali Khan enligt CBC News, men utan att precisera hur många gripanden som gjorts.

Regeringen i Islamabad är hårt pressad efter massakern och har svarat med militäroffensiver och avrättningar. Över 150 personer har under veckan dödats i räder mot misstänkta talibaner. Sex män, dömda för terrorbrott, har hängts, sedan ett förbud mot att använda dödsstraff hävts.

– Vi befinner oss i ett krigstillstånd, säger inrikesminister Chaudhry Nisar Ali Khan, enligt The Express Tribune.

Han säger att ytterligare runt 500 terrordömda fångar kommer att avrättas de närmaste två till tre veckorna.

– Inrikesdepartementet har gett grönt ljus för att avrätta dessa fångar och deras nådeansökningar har redan avslagits av presidenten.

Åtgärderna har fått människorättsgrupper att protestera.

– Regeringens frossande i dödsstraff är en feg och politiserad reaktion på morden i Peshawar, som inte på något sätt kommer att bidra till att ställa de skyldiga till svars, säger Phelim Kine på Human Rights Watch i ett uttalande.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro