ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Har du blivit utsatt? Hit kan du vända dig

Metro · 5 Jul 2016
Uppdaterad 5 Jul 2016

Foto: Gorm Kallestad/TT


Anmäl alltid övergrepp till polisen. Ingen får göra saker du inte vill med dig och din kropp. Här är en rad ställen du kan vända dig till för att få hjälp och stöd.

klar

Artikellänk är kopierad

Brottsofferjouren

Brottsoffer kan få stöd genom lokala brottsofferjourer i landet. Dit vänder sig varje år kring 50 000 svenskar. De som tar kontakt har oftast blivit utsatta för misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld, enligt Brottsoffermyndigheten. Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida

RFSL:s brottsofferjour 

Är till för dig som är homosexuell, bisexuell eller transperson. Ring  020-34 13 16 eller gå in på hemsidan.

Kvinnofridslinjen

Är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot eller våld. Numret är 020-50 50 50

Kvinnojourer 

Om du behöver lämna ditt hem finns det ett stort antal kvinnojourer i Sverige. Antingen letar du rätt på en som passar på nätet, eller så kan du gå in på exempelvis Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer eller tjejjourer i Sverige) och går in på kartfunktionen. Du kan även gå in på Unizons hemsida  här. Kvinno- och tjejjourer går också bra att prata med för att få mer allmän hjälp.

Mansjourer 

Om du är man som utsatts för övergrepp kan du ta kontakt med lokala mansjourer som du hittar här.

Socialtjänsten

Om du misstänker att ett barn utsätts för sexuella övergrepp så ta kontakt med socialtjänsten i din kommun.

Bris

Som barn kan du ringa BRIS, Barnens rätt i samhället, för att få prata och för att få hjälp med vart du kan vända dig. Ring 116 111.

Ungdomsmottagningen 

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp och inte törs prata med dina föräldrar eller någon i skolan så ta hjälp av ungdomsmottagningen. De har tystnadsplikt, men måste anmäla till socialtjänsten om de misstänker att någon far illa hemma till exempel. Det finns också en ungdomsmottagning på nätet som heter Umo – här hittar du dem!

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro