ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Har du eller någon du känner blivit utsatt? Hit kan du vända dig

Hugo Ewald · 17 Aug 2016
Uppdaterad 26 Aug 2016
Du ska alltid anmäla övergrepp till polisen.

Du ska alltid anmäla övergrepp till polisen. Foto: Alamy/IBL/Metro


Ingen får göra saker du inte vill med dig eller med din kropp. Hit kan du vända dig för att få hjälp och stöd.

klar

Artikellänk är kopierad

112

Ring 112 om du tror att övergreppet är pågående.

Socialtjänsten

Misstänkter du att ett barn utsätts för sexuella övergrepp ska du ta kontakt med socialtjänsten i din kommun.

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren är en ideell organisation som består av lokala jourer runt om i Sverige och en nationell stödlinje du kan ringa till gratis. Runt 50 000 svenskar vänder sig varje år till stödlinjen. Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras webbsida, www.brottsofferjouren.se.

Bris

Är du barn och behöver prata med någon eller få hjälp med vart du kan vända dig kan du kontakta Bris, Barnens rätt i samhället. Det gör du genom att ringa 116 111.

Ungdomsmottagningen

Har du blivit utsatt för ett övergrepp och inte vågar prata med till exempel dina föräldrar kan du få hjälp av ungdomsmottagningen. Ungdomsmottagningar har tystnadsplikt och är skyldiga att anmäla till socialtjänsten om de misstänker att någon far illa. Via nätet kan du också kontakta den webbaserade ungdomsmottagningen Umopå www.umo.se.

Rsci

Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen är en ideell medlemsförening som har som främsta uppgift att ge hjälp och stöd åt vuxna kvinnor som utsatts för övergrepp i barndomen. Rsci har en stödlinje du når på 08 696 00 95. Stödlinjen är öppen måndagar klockan 19.00-20.00 och torsdagar 10.00-11.00.

Föreningen Storasyster

Den ideella föreningen Storasyster erbjuder stöd och gemenskap till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller övergrepp. Föreningen erbjuder bland annat jour via mail och chatt. Deras webbsida finner du på www.foreningenstorasyster.se. HOPP, Riksorganisationen mot sexuella övergrepp

HOPP erbjuder jourtelefon på flera språk, till exempel arabiska och persiska. De har också en jourmail på [email protected] Jourtelefonen nås på 076 19 99 343. Novahuset

Novahuset är en ideell förening som erbjuder stöd och rådgivning till personer som utsatts för övergrepp online och offline. Novahuset har både Skype-jour och mailjour på [email protected] Novahusets webbsida hittar du på www.novahuset.com.

Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn

Stödjer dig som är vän eller anhörig till barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Går att nås på 08-644 21 12 eller [email protected]

Tre ska bli noll

En webbsida för dig som vill motverka sexuella övergrepp mot barn och lära barn om integritet, www.treskablinoll.nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro