ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Har du fått ett sådant här "faktura"-mail? Ta bort det genast

Hugo Ewald · 24 Feb 2017
Uppdaterad 24 Feb 2017
Har du drabbats av viruset finns det inte alltid någonting du kan göra.

Har du drabbats av viruset finns det inte alltid någonting du kan göra. Foto: Skärmdump/Metro


Just nu rapporterar flera användare om påstådda fakturor kommit till dem via mail. "Fakturan" är egentligen en så kallad ransom-warefil, som kan göra din dator oanvändbart och kräver dig på pengar för att den ska låsas upp igen.

klar

Artikellänk är kopierad

Just nu sprids en ny serie farliga datorprogram, så kallad ransomware, till svenska e-postkonton. Det skriver CERT-SE, Sveriges statliga Computer Security Incident Response Team, på sin webbsida.

Bluffen går till som följande: du får ett mail i din inkorg som påstås innehålla en faktura. Mailet har i regel en ämnesrad i stil med ”Fakturan” eller ”Betala din faktura”. I mailet finns också en länk till sajten Dropbox där du kan ladda ner den påstådda fakturan. Men den påstådda fakturan är ingen egentlig faktura, utan en så kallad ransomware-fil.

Ransomware är en typ av skadlig kod, ett datorvirus i dagligt tal, som fungerar ungefär som följande. Programmet tar sig in i datorn och hindrar användaren för att använda datorn på ett vanligt sätt, och kräver ofta stora mängder pengar för att låta användaren använda datorn igen, utan garantier att datorn faktiskt kommer att fungera igen. Det görs ofta genom att datorns filer krypteras, och att användaren plötsligt upptäcker att hen bara kan komma åt en en enda webbsida som förklarar hur du ska låsa upp datorn igen.

Foto: Skärmcump/CERT-SE

Får du någonsin en fil som påstås innehålla en faktura eller dylikt ska du alltid bekräfta att den kommer från ett företag eller en privatperson du känner till och att det rör sig om en äkta mailadress: Telia skickar mail till dig med mailadresser som slutar på @telia.se, inte via gmail-adresser eller andra okända adresser. Och undvik alltid att öppna okända filer som skickas till din mail, särskilt om de kommer från en avsändare du inte känner till.

Har du drabbats av viruset finns det inte alltid någonting du kan göra. Men sajten ”No more ransom”tillahandahåller möjligheter för den som drabbats av några av den typen av filer som sprids.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro