ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Har du fått sms från "Ica"? Klicka inte på länken i meddelandet

Johan Wikén · 8 Sep 2017
Uppdaterad 8 Sep 2017
"Uppge inte någon information över huvud taget", varnar Ica.

"Uppge inte någon information över huvud taget", varnar Ica. Foto: TT/Skärmdump


Sms:et ser ut att komma från livsmedelskedjan Ica. Men i själva verket är det en bluff – med målet att komma åt dina pengar. Jag vill varna andra”, säger en kvinna som råkade ut för bluffen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte ovanligt att bedragare använder sig av etablerade varumärken för att försöka blåsa dig på pengar.

Under sommaren har Ica råkat ut för bedragare som skickar bluff-sms i deras namn. Den senaste veckan har flera rapporter om de falska sms:en kommit in.

En kvinna som kontaktar Metro uppmanades i ett sms att vara med i en undersökning för att få rabatt på en mobiltelefon. Det slutade med att hon förlorade 760 kronor efter att ha lurats in i ett abonnemang.

– Jag vill varna andra. Det skadar inte att bli påmind att man faktiskt ska trycka bort sådana meddelanden, säger kvinnan.

Meddelandet kan se ut att komma från Ica, i avsändarraden står det ”Louise-ICA” eller liknande. Här är ett exempel på hur meddelandet kan vara utformat:

”Vi behöver dig att bekräfta din adress så att vi kan skicka ditt 5000 kr ICA-presentkort till dig”, står det följt av en länk som du uppmanas klicka på. Men det kan även vara utformat på andra sätt.

På Facebook är det många som har frågat Ica om ”presentkorten”. Gång på gång svarar de att de inte står bakom dessa mejl, sms eller annonser i sociala medier.

”Vi rekommenderar dig att inte trycka dig vidare på något, och inte heller uppge någon information över huvud taget”, skriver Ica:s kundtjänst.

Metro har flera gånger skrivit om bedragarnas olika knep för att komma åt dina pengar och kontouppgifter. Härom veckan varnade polisen till exempel om att de fått in många anmälningar från människor som blivit lurade att logga in med sitt bank-id. Ofta är äldre personer måltavlor för liknande bedrägerier, enligt polisen.

LÄS MER
Nej, Fabrizio Brambilla kommer inte hacka din Facebook
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro