ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Har du gjort tester på Facebook? Så rensar du upp bland apparna

Johan Wikén · 23 Feb 2018
Uppdaterad 23 Feb 2018

Foto: Montage/Pixabay


De populära testerna på Facebook kan vara ett roligt tidsfördriv. Men samtidigt som du har kul ger du också företag rätt att ta del av information om dig. Så här rensar du upp bland applikationerna – steg för steg.

klar

Artikellänk är kopierad

Testerna ska ge svar på vilken kändis du är lik, hur du skulle se ut i motsatt kön eller vem du är i en viss tv-serie. Alla som använder Facebook har troligtvis stött på dem.

Men som Metro tidigare har berättat är testerna inte lika harmlösa som de kan verka vid en första anblick. Bakom testerna finns företag som vill tjäna pengar.

När du gör testerna godkänner du företagens villkor som ofta innebär att de får tillgång till omfattande uppgifter om dig. Enligt IT-säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren har företagen lagen på sin sida.

– Personuppgiftslagen säger att man måste hämta medgivande hos personen det gäller för att få lagra dennes uppgifter. Och det gör de ju, jag tror faktiskt att de följer lagen till punkt och pricka. Men folk är så glada att få utföra det där testet ändå så det spelar egentligen ingen roll, berättade han för Metro.

Informationen som företagen samlar på sig används sedan för exempelvis riktad reklam.

– Vad de gör är att dra nytta av dina likes och dina uppgifter och agerande på Facebook för att kunna rikta reklam. Det är egentligen inte mer allvarligt än Facebook som kartlägger dig på samma sätt, sa Fredrik Ljunggren.

För dig som har gjort tester eller spelat spel på Facebook finns det sätt att stoppa applikationerna från att fortsätta samla in data om dig. Gör så här (det ser lite annorlunda ut på mobilen):

1. Klicka på menyn längst upp till höger i Facebook och välj Inställningar.

2. Klicka därefter på Appar i menyn till vänster. Där ser du vilka appar som du är inloggad på via Facebook.

3. Välj ut vilken app du vill ta bort och håll muspekaren över den. Klicka på krysset.

”När du har tagit bort appen eller spelet gör den/det inte längre inlägg på din tidslinje”, skriver Facebook. Tyvärr är det svårare att få bort information som redan har samlats in om dig medan du använde applikationen. Enligt Facebook måste du då kontakta de som har utvecklat appen. Läs mer om hur du gör här.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro