ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Har du koll på ungdomsspråket? Testa här!

Natalie Demirian · 28 Sep 2017
Uppdaterad 28 Sep 2017
Grandma Yetta från tv-serien "The Nanny" hängde med i tugget.

Grandma Yetta från tv-serien "The Nanny" hängde med i tugget.


Jag sneade så hårt på den där shunon, vilken douche! Vad den förgående meningen betyder är för många ungdomar självklart. Men för många vuxna är det en gåta. Nu har det kommit en bok som ska underlätta språkskillnaderna.

klar

Artikellänk är kopierad

I en tidigare version av quizet fanns en fråga om vad ordet ”orre” betyder. Några läsare regerade på tolkningen av ordet, som är nedsättande mot kvinnor. Vi har därför valt att ta bort den frågan. 

”Ungdomsvärldens uttryck – handbok för vuxna” är boken som ska lära vuxna att förstå ungdomarnas tugg.

– Det är framför allt för att överbrygga mellan vuxna och ungdomar. Vi vuxna är ju rätt snabba på att, som ungdomarna skulle säga, dissa dem och det de håller på med. Det här är ett verktyg för att påbörja en diskussion och börja prata om språket. Som vuxna får man en insyn om saker man inte hade en aning om, säger författaren och illustratören Louise Wester som tillsammans med Johanna S Remgard gjort boken.

Hon säger att det var en förutsättning att fråga ungdomar i referensklasser om det var idé att göra en bok om språket med ett lexikon.

– Där har det varit ett unisont ”ja!”. Men det som har blivit väldigt tydligt är att vi absolut inte får använda språket. Det framgår i boken på olika ställen, att det verkligen är ett no-no! Man får gärna förstå språket, men man får absolut som vuxen inte använda det.

Som det står i boken: ”Det blir bara patetiskt om vuxna försöker uttrycka sig ungdomligt – de kan helt enkelt inte”.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro