ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Har du missat vad som hänt i Italien? Här är allt du behöver veta

Linnéa Borgert · 5 Dec 2016
Uppdaterad 5 Dec 2016
Italiens premiärminister Matteo Renzi avgår efter nej-segern.

Italiens premiärminister Matteo Renzi avgår efter nej-segern. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia


Italienarna har sagt sitt. I natt stod det klart att det blev ett nej till att ändra i landets konstitution. Det här behöver du veta.

klar

Artikellänk är kopierad

Kort och gott – vad har italienarna röstat om? De fick rösta ja eller nej till en rad ändringar i konstitutionen, som parlamentet godkände i april 2016. Hela 47 punkter berördes.Vad blev resultatet? Nej-sidan vann med nästan 60 procent, enligt AFP. Nästan 70 procent av italienarna röstade.Jaha, men vad innebar förslaget egentligen? Bland annat att ge mindre makt åt senaten, som är en av parlamentets två likvärdiga kammare. Man ville att kammaren skulle få mindre inflytande och minska i storlek. Det skulle också innebära mindre makt till regionerna.Men varför ville man det? Ett ja skulle ha gjort det lättare för regeringen att genomföra refomer. Italiens premiärminister Matteo Renzi, ledare för Demokratiska partiet, ansåg att det var nödvändigt att ändra i konstitutionen för att kunna strukturera om Italiens skuldtyngda ekonomi.Har valet handlat om något mer? Ja, många italienare har likställt folkomröstningen med att vara för eller emot Matteo Renzi. Tidigt i kampanjen sa han nämligen att han planerade att avgå om det blev ett nej. Nej-sidan har letts av den populistiska Femstjärnerörelsen. Många ja-förespråkare är rädda för att ett nej innebär att populistiska krafter kommer att växa sig starkare och få mer makt i Italien.Men en stabilare regering låter väl bra, varför blev det ett nej? Att ett ja skulle ha gjort det lättare för regeringen att driva igenom reformer är det ingen tvekan om, men förslaget innebar också en maktkoncentration hos färre politiker, vilket många såg som en fara. Enligt Ann-Cathrine Jungar, Italienexpert vid Södertörns högskola, ville många väljare förhindra att framtida radikala ledare skulle kunna driva igenom stora reformer. – Italienarna vill ha balanser i det politiska systemet. Många oroar sig för att personer som Femstjärnerörelsens ledare Beppe Grillo kan få egen majoritet i den deputerade kammaren. Hela det italienska konstitutionella systemet är byggt på erfarenheter från fascismen, säger hon till TT. Samtidigt är det Femstjärnerörelsen som har lett nej-sidan. Enligt TT finns det en allt starkare misstro bland unga i Italien mot “etablissemanget” och många använde sig av omröstningen för att markera sitt missnöje mot regeringen.Vad händer nu då? Italiens premiärminister Matteo Renzi avgår. – Min regeringstid slutar här, sa han i ett direktsänt tv-tal vid midnatt, enligt Reuters. Renzi kommer att lämna in sin avskedsansökan under måndagen. Femstjärnerörelsens ledare, Bebbe Grillo, kräver att man snabbt ska hålla ett nyval. Finansmarknaden och politiker i Europa har fruktat att ett nej kan skapa politisk instabilitet och skapa kaos för de italienska bankerna, vilket i sin tur kan påverka euron, skriver TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro