ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Har du också en blodsmobil i fickan?

Jenny Sköld · 16 Aug 2012
Uppdaterad 16 Aug 2012

Pengarna du betalar för nya teknikprylar spär på en av världens mest brutala konflikter. Men lugn, snart kan mobiler bli kravmärkta.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du också en blodsmobil i fickan?
Har du också en blodsmobil i fickan?

Din mobiltelefon, din spelkonsol och din laptop – alla innehåller de mineraler som finansierar blodiga konflikter i Kongo. Varje år tjänar samvetslösa krigsherrar hundra miljarder dollar på att sälja mineraler till teknikjättarnas underleverantörer. Pengarna används för personlig vinning och för att finansiera konflikterna i landet. 

Journalister som bevakat den långdragna konflikten i Kongo beskriver den som den brutalaste i världen. De vittnar om våldtäkter, stympning, mord och till och med barn som tvingas äta sina döda föräldrars kött (så grymt att det knappt ens går att skriva). 

I dag går det inte att vara helt säker på att mobilen inte innehåller mineraler från konfliktområdet. Men det finns hopp. Enligt en ny undersökning från Enough Project har flera av de stora teknikföretagen blivit mycket bättre på att kontrollera mineralernas ursprung, bland annat med hjälp av certifieringssystem för underleverantörerna. Enligt organisationen gör företag stora ansträngningar för att lära sig hur man kan känna igen mineraler från Kongo – till exempel genom att titta på färgen. Underleverantörer har också börjat göra kontroller på plats i gruvorna där mineralerna tas fram. 

I förlängningen ska det ge konsumenterna en garanti för att produkten är "konfliktfri". Förändringen har sin förklaring i ett ökat tryck från konsumenterna och från gräsrotsorganisationer som Enough Project och Greenpeace.

" Precis som att inte köpa blodsdiamanter ska konsumenterna också kunnavälja att köpa konfliktfria elektronikprodukter", skriver organisationen på sin hemsida.

Enligt en rapport som släpptes tidigare den här månaden har företagens arbete redan gett effekt på fältet i Kongo, där blodtörstiga krigsherrar ser inkomsterna från mineraler minska med 65 procent. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro