ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Har du vad som krävs?

Elisabeth Nilsson · 2 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Tävlingsbidrag från i år.

Tävlingsbidrag från i år.


klar

Artikellänk är kopierad

Tävlingsbidrag från i år.
Tävlingsbidrag från i år.
Pristagarbild från 2007.
Pristagarbild från 2007.
Pristagarbild från 2007.
Pristagarbild från 2007.
Vinnarbild från 2007
Vinnarbild från 2007

Nu är det dags att bege sig ut och utforska betongdjungeln genom kameralinsen. Världens största fototävling, Metro Global Photo Challenge, är i full gång. Förra året kom över 30 000 bidrag in från 21 länder. Har du vad som krävs för att vinna?Årets tema är Urban Jungle och vinnaren kommer att få sin bild publicerad i Metrotidningar i 21 länder. En jury kommer att utse de 100 bästa svenska bilderna, som sedan kommer att visas upp på en turné i Malmö, Göteborg och Stockholm. Då har folket chansen att säga sitt och rösta på sin favorit. Sedan väljer ju­ryn ut fem bidrag som tävlar i den internationella tävlingen.Metrofotografen Urban ­Brå­dhe sitter med i både den svenska och den internationella juryn. Han betackar sig ödmjukast för vanliga motiv som solnedgångar och bin på blommor.– Vi vill gärna ha något oväntat, bilderna ska kännas i ma­gen, säger han.Urban Brådhe har suttit med i juryn sedan starten i Sverige 2004 och har sett ribban höjas från år till år.– Det finns otroligt många duktiga amatör­fotografer ute i landet, säger Urban Brådhe. – Den digitala revolutionen har gjort mycket. Nu kan man titta i ”facit” och riktigt slösa med bilder. Det ger en lekfullhet som är kva­litetshöjande, säger han.Metro Global Photo Challenge är öppen för alla över 18 år och det krävs ingen proffskamera för att bli en vinnare.– De flesta som har vunnit är amatörer. Den tekniska kvaliteten är inte det viktigaste. För mig är det viktigast att man håller sig till temat och har en ge­nomtänkt tanke bakom bilden, säger Urban Brådhe.   

Jonas, 30, vann med den här bilden i fjol

Folkets favorit. Förra året kammade Jonas Borg, 30, hem priset som folkets favorit, en fjäder i hatten som gav mersmak. – Jag har fått så mycket positiv respons så jag ska vara med och tävla i år igen. Nu hoppas jag på att knipa även juryns förstaplats.Jonas Borg har varit fotointresserad sedan barnsben och jobbar nu som frilansfotograf.

3 tips från Jonas Borg:

1: Hitta det oväntade som andra inte ser eller tänker på.

2: Skaffa dig nya perspektiv. Bege dig upp på hustak och ner i källare.

3: En klok person sa en gång ”är bilden inte tillräckligt bra är du inte tillräckligt nära”. Många tar bilden för långt bort från motivet. Tänk på det.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Nilsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro