ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här dumpas hösten i Malmö

Johan Mårtensson · 1 Nov 2013
Uppdaterad 4 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Med jättelika ”dammsugare” samlas löven upp från Malmös gator för att sedan tippas ut i Oxie. Cirka 52 ton kommer Malmö stad att dumpa på lövberget innan hösten är över.

- Det handlar om ren lövmassa. Dessutom kör vi dit en hel del löv i det blandade parkavfallet, som förra hösten var 399 ton, säger Mikael Löfving, driftledare vid Malmö stad.

Ambitionen är annars att hålla så mycket löv som möjligt kvar i staden, som en del av det naturliga kretsloppet.

- Vi mal löven som nötter och strör ut över gräsytor i parker och på andra platser. Sedan fixar sniglar och maskar så att löven blir till jord. Men det finns en gräns för hur mycket lövtugg en gräsmatta kan svälja och det är därför vi kör ut så mycket till Miljöfabriken i Oxie, säger Löfving.  

En stor del av löven kommer från allén längs Kungsgatan.  

- Där är ju väldigt koncentrerat med träd men inte så stora gräsmattor att lägga löven på. Dessutom finns det oerhört många cyklister längs Kungsgatan, och hala löv som blåser ut på cykelbanan kan vara farliga, säger Löfving.  

På Miljöfabriken i Oxie tar maskinisten Lasse Hallgren hand om löven så att de får förmultna.

- Efter två-tre år har löven förvandlats till riktigt fin kompostjord och kan då bli näring åt samma träd som de föll från, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro