ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Har en rambokniv som penis

Tomas Lundin · 1 Okt 2012
Uppdaterad 1 Okt 2012
Fisken har en rambokniv som penis Rambokniv? Här är Gambusia quadruncus och dess penis i närbild.

Fisken har en rambokniv som penis Rambokniv? Här är Gambusia quadruncus och dess penis i närbild. Foto: North Carolina State


Kärlek kan göra ont. I alla fall om du är ett kvinnligt exemplar av tandkarpen Gambusia quadruncus.

klar

Artikellänk är kopierad

Den lilla fisken ser oansenlig ut och liknar något du skulle kunna ha i akvariet. Men den bär på en mörk hemlighet: ett könsorgan som liknar något ur en "Alien"-film,

Penisen är försedd med fyra hullingar som ska hålla tag i honan när hon inte är sugen på att para sig,  skriver National Geographic. Skräckpenisen kan vara ett resultat av en evolutionär kapprustning mellan honor och hanar, där honorna utvecklas mot att gör det allt svårare för hannar att befrukta dem och hannarna utvecklar allt mer märkliga organ för att komma igenom "försvaret". 

Samma fenomen har Metro tidigare skrivit om hos argentinska kopparänder. Honan har utvecklat ett allt mer komplext system av blindgångar för att leda ovärdiga friare fel. Hannen har i sin tur utvecklat en penis som kan bli över 40 centimeter lång.

Fisken lever i centrala Mexiko och har nyligen upptäckts. Den beskrivs av forskare från Nort Carolina State-univeristetet i Journal of Fish Biology.

Sajten Geekosystem har också gjort sig lustig över att kvinnliga Gambusia quadruncus har en fläck på baken som visar att den är parningsmogen, något man kallar för "trampstamp" – svanktatuering.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro