ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här exploderar hans matlåda mitt i lunchen

Aron Andersson · 11 Sep 2015
Uppdaterad 11 Sep 2015

Matlådor i glas är bra för miljön. Men de kan vara farliga för hälsan. Åtminstone om de exploderar mitt i lunchen.

klar

Artikellänk är kopierad

När IT-teknikern Rhys Evans skulle äta sin lunch framför datorn fick han en chock. Glaslådan som maten låg i exploderade mitt under pågående måltid.

Som tur var fångades händelseförloppet av en övervakningskamera på kontoret i australiensiska Gosford. Därmed behöver ingen tro att hans historia skulle vara påhittad. Han visade videon för sin tidigare fysiklärare, Jacob Strickling, som gissade att tillverkningsprocessen av det härdade glaset kunde ligga bakom den plötsliga explosionen.

Till tekniksajten Cnet säger Rhys Evans att han klarade sig undan skador.

– Jag hade små skärvor av glas på händerna och överallt, men skadades som tur var inte.

Sören Östlund är professor i hållfasthetslära vid KTH och säger att det är svårt att avgöra precis vad som ligger bakom incidenten.

– Det kan vara en slumpsak, ett material är aldrig perfekt, och det kan vara just den här komponenten som blivit fel. I en lång serie av glasbehållare så fick kanske just denna ett tillverkningsfel, säger han till Metro.

– Det kan också handla om temperaturändringar, om det först är varmt och sedan kallt så vill materialet ändra dimensioner, de dimensionsändringarna skulle kunna generera en explosion.

Att lunchlådan verkligen exploderar i flera små bitar och inte bara spricker beror på hur sprickbildningen fungerar.

– Det blir en dynamisk spricktillväxt, de växer i ljudhastigheten i glas som är över tusen meter per sekund. Och en snabb spricka har en tendens att dela sig så det blir som ett nätverk. Det är ett fenomen som dyker upp i snabbt växande sprickor. Jag har bilder på järnvägsräls som har spruckit på samma sätt, säger Sören Östlund.

Matlådor i glas har hyllats som ett alternativ till plastlådorna som är fritt från skadliga kemikalier. Bland annat Ikea har börjat sälja dem. Men enligt företaget är deras lådor en säker produkt:

”Ikeas matlådor i glas är gjorda av silikatglas och kan inte explodera. De är ugnsfasta, vilket innebär att maten kan tillagas i formen, få ett lock på sig och kunna bäras med och sen så klart värmas upp igen när maten ska ätas”, skriver företagets pressansvariga Anna Pilkrona Godden.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro