ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här får asylsökande lära sig svenska: "En väg in i samhället"

Ida Gustafsson · 3 Nov 2015
Uppdaterad 4 Nov 2015

Runt 150 personer kommer varje vecka till Vårby Gård för att lära sig svenska. Metro träffade Simon, Danait och Betlehem som alla tre läser det nya språket. Livet blir enklare när vi kommer hit”, säger Simon.

klar

Artikellänk är kopierad

Danait, Simon och Betlhem läser alla tre "Våga prata svenska"-kursen på ABF Huddinge i Vårby Gård.
Danait, Simon och Betlhem läser alla tre "Våga prata svenska"-kursen på ABF Huddinge i Vårby Gård.Foto: Gustav Gräll

– En liv.  – Nä, det är ett ord till där efter va? Vi pratade ju innan om att svenskar tycker om att sätta ihop flera ord, säger läraren Dragan Stojanovic. – Ah, en livrem, säger Simon från Eritrea.

► LÄS MER: Det här är skillnaden på att vara nyanländ och asylsökande

Han har gått på ABF-kursen ”Våga prata svenska” i åtta månader. Nu går han i den avancerade kursen som i dag går igenom de svenska orden för kläder. Simon kom till Sverige för lite mer än ett år sedan. – Man måste inte vänta. Om man lär sig svenska snabbt blir vägen kortare för att komma in i samhället, säger han. När Metro är där har de två klasser igång, en på nybörjarnivå och en avancerad. Merparten av eleverna kommer från Eritrea, som Danait som kom hit för fyra månader sedan. – Svenska språket är svårt, säger hon. Hon vill gärna få uppehållstillstånd och plugga till sjuksköterska och på sikt få ett jobb. – När du pratar svenska blir du en del av samhället och känner dig hemma, säger Simon som drömmer om att läsa på ekonomi på universitetet, han har redan en examen i business management med sig hemifrån.

► LÄS MER: Asylsökande gick i kärlekståg för att tacka Sverige

Han berättar att han tycker att det är viktigt att han kan lära sig svenska så att han kan sköta sina myndighetskontakter själv. – Jag träffar min handläggare på Migrationsverket utan tolk. Det hjälper mycket att kunna språket, och om jag inte behöver en tolk sparar samhället pengar. Betlehem har gått svenskkursen i en månad och på blandad svenska och engelska berättar hon om sina planer: – Först vill jag lära mig svenska, sedan har jag en plan på att fortsätta utbilda mig till sjuksköterska och förbättra det jag kan där. Och jag hoppas att jag får ett bra jobb. – Och en bra lön! fyller Simon i och skrattar.

► LÄS MER: Gratis busskort till asylsökande

Dragan Stojanovic är lärare.
Dragan Stojanovic är lärare.Foto: Gustav Gräll
På kursen får deltagarna lära sig svenska glosor, såsom orden för kläder.
På kursen får deltagarna lära sig svenska glosor, såsom orden för kläder.Foto: Gustav Gräll
Simon, Danait och Betlehem tycker att svenskakursen hjälper dem att komma in i samhället.
Simon, Danait och Betlehem tycker att svenskakursen hjälper dem att komma in i samhället.Foto: Gustav Gräll

”Metoden är inte så märkvärdig”

Eleverna på Våga prata svenska-kursen kommer från hela världen. Gemensamt för dem är att de alla väntar på uppehållstillstånd.

– För att gå kursen ska man vara asylsökande och inte få lära sig svenska via SFI. Vi har just nu 16 grupper med totalt runt 150 elever, säger Natte Högberg, verksamhetsledare på ABF Huddinge i Vårby Gård.   

Svenskkursen är öppen för alla asylsökande och för många är det en lång väntan på ett myndighetsbeslut. 

– Vi försöker vända det hela till glädje, vi pratar inte om hur de tog sig hit eller varför de är här. Vi går vidare och jobbar framåt. Det är därför också som de kommer hit, tror jag, säger Haddy Johansson, verksamhetsassistent.  

Fokus på kursen är att lära ut glosor, men framförallt att få eleverna att använda språket. 

– Vår metod är inte så märkvärdig, det handlar bara om att våga. Att våga prata svenska, säger Haddy Johansson.  

Natte Högberg
Natte HögbergFoto: Gustav Gräll
Haddy Johansson
Haddy JohanssonFoto: Gustav Gräll
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro