ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här får barnen läxhjälp in i landet

Ingrid Arinell · 18 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Annita Bogren från Röda korset hjälper barnen från Mosippan med läxläsning.
Annita Bogren från Röda korset hjälper barnen från Mosippan med läxläsning.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Varje onsdag får ungdomar på flyktingförläggningen Mosippan i Malmö hjälp med läxorna. Studieverkstaden drivs av Röda korset – men idén kom från tonåringarna själva.I baracken på Mosippan där Röda korset och Röda korsets ungdomsförbund har sin studieverkstad lyser julstjärnor i fönstren. Strax efter klockan 17 knackar det på dörren och ungdomarna börjar droppa in med famnen full med böcker.

På Mosippan bor familjer temporärt, antingen för att de nyligen kommit till Sverige eller för att de blivit vräkta eller på annat sätt förlorat sitt hem. Många bor trångt och därför kan det vara svårt för barnen att koncentrera sig på läxan, menar Annita Bogren som arbetar inom Röda korsets läxhjälpsverksamhet. – Vårt stöd behövs ofta för att barnen ska få skolan att gå ihop, säger hon.

En gång i veckan får barn mellan 6 och 16 år hjälp med att traggla glosor, lösa mattetal eller plugga inför prov. På plats finns tre fyra frivilligarbetare. Totalt jobbar 40 personer ideellt på Mosippan.

– Röda korsets policy är: ”Vi är här varje vecka – vi överger er inte”, säger hon.Frivilligarbetarna på Studieverkstan skriver på ett moraliskt kontrakt där de förbinder sig att vara kvar i minst ett år.

Redan ett halvår innan läxhjälpen drog i gång i januari 2006 anordnades aktivitetskvällar för barnen. Idén att starta en studieverkstad kom från ungdomarna själva. Enligt henne är hjälpen särskilt värdefull för de barn som nyss kommit till Sverige. – De får en chans att höra svenska och de får upptäcka att de har nytta av mycket som de lärde sig i sina gamla hemländer. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro