ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här får du inte instagramma

Linnea Holgersson · 16 Feb 2014
Uppdaterad 17 Feb 2014
På flera simhallar råder fotoförbud.

På flera simhallar råder fotoförbud. Foto: TT


Du får inte ta självisar i Friskis och Svettis omklädningsrum, men du får inte heller ta en bild till instagram i foajén på bion eller lägga upp en bild från Gants avdelning på Åhlens city.

klar

Artikellänk är kopierad

På SF:s fotografer får du inte fotografera.
På SF:s fotografer får du inte fotografera.Foto: TT
På en klädaffär i Stockholm får du inte fota en översiktsbild över affären, men en selfie när du provar kläder är okej.
På en klädaffär i Stockholm får du inte fota en översiktsbild över affären, men en selfie när du provar kläder är okej.Foto: TT

Friskis och Svettis har infört fotoförbud i sina omklädningsrum, men det finns flera ställen där det är förbjudet att ta en bild och dela på nätet. På Åhlens city får du fota dig själv i något plagg du provar och lägga upp på sociala medier, men du får inte fota i varuhuset.

– Det handlar om hur butikens varumärken framställs. Om du vill fota något från till exempel Gant måste du be om tillåtelse, säger Tatjna Eriksson på varuhusjouren, Åhlens City.

I biosalongen är det strängt fotoförbud, men det är inte heller tillåtet att fota i foajén. Däremot brukar SF se mellan fingrarna.

– Det handlar om sunt förnuft. Om någon vill ta en bild i foajén framför en filmaffisch är det okej. Men om någon frågar om de får fota är vårt standardsvar nej, säger Thomas Runfors presschef för SF.

Det finns tydliga regler för vad som gäller vid fotografering. I Sverige får man fota i princip allt och alla förutom på privat mark eller vid vissa skyddsobjekt, så länge det finns tydlig information om det.

– Vid publicering av bilderna gäller andra regler. Om man tar en bild i till exempel gatumiljö och någon av personerna på bilden inte vill vara med, finns det ingen skydd för den personen. Men om bilden ska publiceras på internet eller i reklam krävs tillstånd, säger Thomas Riesler förbundsjurist på Svenska fotografers förbund.ENKÄT: Tänker du på fotoreglerna innan du lägger ut bilder?

LÄS MER: Friskis & Svettis inför mobilförbud

Ny trend på Twitter och Instagram – ta selfies med hemlösa

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Holgersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro