ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här får du inte röka på jobbet

TT · 24 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

TOBAK 19 kommuner har i dag helt rökfritt under arbetstid, enligt enkätresultat som Sveriges kommuner och landsting presenterade på tisdagen. I Simrishamns kommun går man ett steg längre - och inför både rök- och snusstopp på arbetstid. 19 av 213 kommuner, som deltagit i en enkät från Sveriges kommuner och landsting, har genomfört att det är helt rökfritt under arbetstid. Sveriges kommuner och landsting har i enkäten ställt frågor om hur kommunerna arbetar för en rökfri arbetstid. Ytterligare fyra kommuner har fattat ett politiskt beslut om rökfri arbetstid men har ännu inte genomfört rökstoppet. – Det är en väldigt god start. Vi visste tidigare att det fanns kommuner som hade gjort det här. Men vi hade ingen uppfattning om antalet, säger Ingvor Bjugård, handläggare vid Sveriges kommuner och landsting, till TT. Hon tror att fler kommuner kommer att genomföra rökfritt på arbetstid. – Jag skulle bli förvånad om det inte blir så. Det här är en positiv sak för de anställda och för hälsan, säger Ingvor Bjugård. Undvikas vid tjänsteutövning En kommun där de anställda tvingas fimpa på jobbet är Hudiksvall. Inte ens på kafferasten tillåts ett bloss, skriver Hudiksvalls Tidning. – Man får gå ut och röka, men den arbetstiden ska arbetas in. Rökning tar faktiskt arbetstid, säger Maria Larsson, personalchef vid kommunen, till TT. Däremot innebär inte tobaksbeslutet, som träder i kraft den 1 maj, något totalt snusförbud. – Snus liksom rökning ska undvikas vid tjänsteutövning. Det innebär att när vi möter dem vi är till för, som elever eller medborgare, så ska tobak undvikas. Det går bra att snusa om man arbetar med förberedelse eller något där man inte möter exempelvis elever, säger hon. Färdigsnusat i Simrishamn I Simrishamn går man ett steg längre. Där heter det att "kommunen ska verka för en nollgräns mot tobak". I praktiken innebär det ett rök- och snusförbud under arbetstid.

Betyder nollgränsen att Simrishamns kommunanställda inte får röka eller snusa på arbetstid? – Ja, det kommer att bli så 2008, säger Pia Nyman, alkohol- och drogsamordnare i Simrishamns kommun. Däremot räknas inte lunchen in, enligt Nyman. Orsaken till att tobaksnollgränsen införs först om ett år är att personalen får möjlighet till avvänjningsåtgärder. – Oftast finns inte snuset med. Det finns alltid någon som tycker det är svårt att sluta snusa. Men genom att det här är så lång tid, ett och ett halvt år, så det ska inte vara några större problem, säger hon. Ska de som bryter mot det här straffas? -Det är upp till respektive förvaltning, säger Pia Nyman.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro