ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här får du mest för kronan på vintersemestern

Ricki-Rebecka Petrini · 14 Dec 2016
Uppdaterad 30 Jan 2017

Foto: IBL


Låt inte den svaga kronan hålla tillbaka dina extravaganta resplaner. Fortfarande går det att finna prisvärda destinationer där vi svenskar får känna på vår konsumtionskraft. Valen är många och en sak står klar. Vi vänder österut i vinter när vi söker efter världens mest prisvärda storstäder.

klar

Artikellänk är kopierad

Ho Chi Minh-staden

Index: 28

Foto: IBL

Det snackas om att Vietnam är Thailand för 20 år sedan. I så fall, passa på att besöka landets största stad nu. Fortfarande trängs det gamla och genuina sida vid sida om det nya och moderna. Förvirring uppstår lätt när lokalbefolkningen fortfarande pratar om sin hemstad ”Saigon”, 40 år efter att stan ändrat namn. Vad gör det när man toppar listan över de billigaste storstäderna i världen?

2. Manila

Index: 31

Foto: IBL

Kontrasterna är stora i Filippinernas smått kaotiska huvudstad. På gatorna trängs färgglada Jeepneys (se bild), vanliga bilar och hästdroskor. Spar Insta-uppdateringarna till några av landets 7000 paradisöar, eftersom huvudstaden är en kommersiell hubb snarare än en pittoresk metropol. En gång kallad ”världens största shoppinggalleria”, Mall of Asia tillfredsställer shoppoholics med alla plånböcker. Avsluta shoppingrundan på glammiga Resort World – jättekomplex med Casino, ännu mer shopping och riktigt bra restauranger.

Foto: IBL

3. Kuala Lumpur

Index: 33Hur kan KL (i folkmun) fortfarande vara så billigt? Den frågan ställer sig de flesta globetrotters som återkommer till sin favoritstad. Alltmer lik en typisk, asiatisk metropolis med glasfasader, nymodigheter och finess som kommer på köpet. Prisläget då? Fortfarande en tredjedel av prisbilden här hemma. Högst upp på måste-upplevas-listan: Petronas Towers (se bild). För bäst utsikt, ta hissen upp till hotellets Sky Lobby på 30:e våningen och sippa cocktails på första parkett. Petronas gotiska torn rakt utanför fönstret och plötsligt känns Gotham City inte så fiktiv längre.

Foto: IBL

4.Sofia

Index: 33Den bulgariska huvudstaden har några klara fördelar; en timmes bilfärd är man i Vitosha, skidparadis vinterhalvåret och populärt för vandring om sommaren. Störst är inte alltid bäst och Sofias behändiga storlek gör att det mesta finns inom 5 minuters räckhåll. Prisvärt avslöjar index 33 och vad passar då bättre än en helkväll i trendiga kvarteren Oborishte?

Foto: IBL

5. Belgrad

Index: 35

Vackra Sankt Savas tempel är inte bara en viktig symbol för det serbiska folket utan även världens största ortodoxa kyrka. Klassiska sevärdheter kantas av känslosam realism i denna del av Europa som fortfarande väntar på att komma ikapp. Belgrad boomar för tillfället – alla de nya haken som öppnar upp runtom i stan är ett välkommet friskhetstecken. Passa på att åka hit före alla andra!

Foto: IBL

6. Bangkok

Index: 38På en av världens högst belägna utomhusbarer, Sirocco i Lebua State Tower, har öppningsscenen till Hollywood-rullen Baksmällan 2 filmats. Väl värt ett besök; galet bra utsikt, tjock cocktail-meny och svindelfaktor hundra. Ingen annan stad hyser så prisvärda 5-stjärniga hotell. Gör som reseproffsen och avsluta barfotasemestern med en helg kantad av lyx och prisvärd flärd.

Foto: IBL

7. Bukarest

Index: 38Vad vet du om den sjunde billigaste staden i världen egentligen? Bukarest kommer med största sannolikhet inte prisas som den vackraste staden i Europa, men dagens nöjesutbud skvallrar om en nöjesscen på uppåtgående. Ta trendiga kvarteren Lipscani som exempel; från slumrande stadsdel till det självklara valet för stans legendariska festklientel.

Foto: IBL

8.Sarajevo

Index: 38Vad får man om man blandar lika delar skönhet och nutidshistoria? Svaret skulle kunna vara vackra Sarajevo, som fortfarande kantas av färska sår från belägringen på 90-talet. Vykortsvänliga kullar och stekhet restaurangkultur gör stan till det självklara weekendvalet 2017. Ögongodis och prylar för alla smaker finner du i den gamla stadsdelen. Med ett prisindex på 38 är det mer än hälften så billigt som hemma i Sverige.

Foto: IBL

9. Warszawa

Index: 39Julmarknaden i den gamla stadsdelen visar på många likheter med en svensk marknad. Bara det att här är priserna avsevärt lägre. Visst kännetecknas staden fortfarande av mycket socialistarkitektur men modernisering är ett faktum. Warszawa är på god väg att inta en plats på den nordeuropeiska topplistan över prisvärda och besöksvänliga storstäder.

Foto: IBL

10. Moskva

Index: 41Numera är Europas näststörsta stad (1 miljon invånare färre än Istanbul) en prisvärd weekend-destination i supermått. Men tro nu inte att allt är grå betong och öststadsrealism. Glasfasaderna och skyskraporna i det nya International Business Center är spegelblankt kvitto på det.

klar

Artikellänk är kopierad

Ricki-Rebecka Petrini
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro