ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här får du mest för pengarna på semestern

Josefin Svenberg · 21 Maj 2014
Uppdaterad 21 Maj 2014
Bulgarien är ett av de bästa länderna att åka till om man vill få mycket för pengarna på semestern. 

Bulgarien är ett av de bästa länderna att åka till om man vill få mycket för pengarna på semestern.  Foto: AP


Om du ska semestra i Europa och vill få så mycket som möjligt för pengarna är det till Turkiet eller Bulgarien du ska bege dig, enligt en ny undersökning från SCB.

klar

Artikellänk är kopierad

Även Turkiet är ett ekonomiskt resmål.
Även Turkiet är ett ekonomiskt resmål.Foto: AP
Norge ska man därmot hålla sig ifrån om man vill vara ekonomisk på semestern. Vårat grannland hamnar längst ner på SCB:s lista.
Norge ska man därmot hålla sig ifrån om man vill vara ekonomisk på semestern. Vårat grannland hamnar längst ner på SCB:s lista.Foto: TT

I en ny sammanställning har Statistiska centralbyrån, SCB, undersökt var i Europa det är billigast att semestra för svenskarna, genom att jämföra prisnivåerna i de olika länderna.

– Vi har valt ut 20 länder dit turistande svenskar kan tänkas resa. Sedan har vi jämfört prisnivåerna i tre kategorier av varor och tjänster som vi gärna spenderar semesterpengarna på; transport, kläder samt restaurang och hotell, berättar Kamilla Dahlberg, statistiker på SCB som har gjort kartläggningen.

– Vilket land man får mest för pengarna i skiljer sig åt, beroende på vilken kategori man tittar på. Men Turkiet och Bulgarien är de två länder som är billigast överlag, av de 20 vi valt att titta på.

Ländernas prisnivåer jämförs med snittet för de 28 EU-länderna (i undersökningen ingår dock inte alla EU-länder, däremot ingår Norge, Schweiz, Island och Turkiet eftersom de anses vara relevanta för turister).

Restaurangbesök eller hotellnätter som i genomsnitt kostar 1 000 kronor i EU-länderna, kostar bara 450 kronor i Bulgarien – men nästan 1 500 kronor i Sverige. Och i Norge som är dyrast kostar det mer än 1 900 kronor.

– Alla nordiska länder hamnar bland de dyraste i alla kategorier. Om man åker söderut blir det mycket billigare. Där får man mer för pengarna än i Sverige, menar Kamilla Dahlberg.

I vissa länder syns större skillnader beroende på vilken kategori man tittar på.

– Det är intressant med Storbritannien till exempel. Många svenskar åker ju till London för att shoppa, och den här undersökningen visar att det faktiskt är ganska billigt att handla kläder där. Transporterna är däremot mycket dyrare, säger Kamilla Dahlberg på SCB.

LÄS MER:

Så väljer vi resmål – efter valuta

Bostadsbyte kan rädda din semesterkassa

Så kan du spara tusenlappar på charterresan

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro