ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här får du vänta längst på ambulans

Anders Göransson/TT · 7 Jan 2013
Uppdaterad 7 Jan 2013
Här får du vänta längst på ambulansen

Här får du vänta längst på ambulansen


Chansen att snabbt få livsviktig akutvård beror i hög grad på var i länet man bor. Det visar färsk statistik över ambulansutryckningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Skillnaden mellan liv och död kan handla om sekunder vid akut sjukdom. Ändå skiljer sig tiden mellan första larmsamtalet och ambulansens ankomst – den så kallade responstiden – rejält åt mellan olika kommuner i länet, visar rapporten ”Öppna jämförelser” från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Undersökningen bygger på statistik från SOS Alarm och avser bara uppdrag med prioritet 1, det vill säga mycket brådskande fall där patienten bedöms ha akuta, livshotande symptom.

Längst är väntetiden för Vaxholmsborna. Där är mediantiden från 112-samtalet till att den första ambulansresursen är på plats 21,9 minuter – nästan dubbelt så lång som i Solna, där responstiden är kortast.

Totalt sex av länets kommuner – Vaxholm, Nykvarn, Norrtälje, Nynäshamn, Ekerö och Sigtuna – hör till den sämsta fjärdedelen i landet vad gäller ambulansernas responstid. Gemensamt för dem är att de ligger i länets ytterområden.

Men det handlar inte om brist på ambulanser, enligt Gustav Ohlén, enhetschef för ambulans och medicinsk service på Hälso- och sjukvårdens förvaltning.

– Vi har ökat resurserna till ambulansen med nio procent de senaste åren, men ändå har responstiderna blivit något längre. Det är vi naturligtvis inte nöjda med, säger han.

Totalt sett ligger Stockholms län nära rikssnittet, och Gustav Ohlén menar att patientsäkerheten är god i hela länet. En analysgrupp har ändå tillsatts för att se över hur ledtiderna kan kortas.

– En sak som påverkar är trafiksituationen i länet. Länet växer, det blir tätare och tätare trafik, vilket har lett till ökande framkomlighetsproblem för ambulanserna.

På måndagen kom också siffror som visar att Sveriges ambulanser är i dåligt skick. De har fler brister än polisbilar och brandbilar visar statistik från Svensk Bilprovning, skriver Riksrevisionen i en rapport.

Enligt besiktningsprotokollen från Bilprovningen för 2011 underkändes nästan var tredje ambulans och belades med krav på efterkontroll, uppger Ekot i Sveriges Radio. Var tionde polisbil och knappt var femte brandbil fick samma kritik.

Detta kan leda till en försämrad patientsäkerhet, anser Riksrevisionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro