ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här finns det snart 36 000 lediga jobb

Johanna Ohlson · 19 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Agneta Nord, Hans Axelsson, Björne Sjökvist, Vilhelm Andersson,Marguerite Fromell, Kerstin Carlanius arbetar på Skatteverket och är alla 40-talister.

Agneta Nord, Hans Axelsson, Björne Sjökvist, Vilhelm Andersson,Marguerite Fromell, Kerstin Carlanius arbetar på Skatteverket och är alla 40-talister. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

36 000 statliga jobb blir lediga de kommande åren – bara i Stockholm. Anledningen är att många går i pension.

– Det är en tydlig skillnad mot resten av arbetsmarknaden. Den statliga sektorn är en ljuspunkt på en annars mörk arbetsmarknad, säger Roger Syrén, utredare på fackförbundet ST som tagit fram en prognos för de närmste fem åren.

Den främsta anledningen är att många av de statligt anställda kommer att gå i pension snart. Det ser man även inom kommun och landsting där tusentals jobb kommer bli lediga av samma anledning. Men den finns även en annan förklaring till de många statliga jobben. Till skillnad från många andra sektorer har den statliga gynnats av den ekonomiska krisen.– Det blir ett ökat tryck på arbetsförmedlingen och högskolor och universitet under en lågkonjunktur.

Även infrastruktur byggs ut för att få fart på landet och kronofogden får mer att göra när företagen inte klarar av att betala sina fakturor, säger Roger Syrén.

Just nu är det inga problem att rekrytera. Men det finns en fara på sikt. När arbetsmarknaden vänder kan de unga och välutbildade dra vidare till den privata sektorn. – De statliga arbetsgivarna måste bli bättre på att erbjuda attraktiva jobb och löner. I dag är de för dåliga på att ge karriärmöjligheter. De unga behövs inte bara nu, generationsväxlingen når sin kulmen först om några år.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro