ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här finns flest dna-spår

Madele · 4 Apr 2013
Uppdaterad 4 Apr 2013
Här finns flest dna-spår

Här finns flest dna-spår Foto: Scanpix


Förra året dna-topsades över 8 000 brottsmisstänkta personer i Västra Götaland. De senaste tre åren har antalet personer som dna-topsas ökat kraftigt i länet.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje gång polisen säkrar ett dna-spår från en misstänkt person eller från en brottsplats, görs en automatisk sökning mot polisens dna-registerför att se om man kan hitta någon matchning. En träff kan bli avgörande för att klara upp ett brott.

I Västra Götaland har dna-topsandet av brottsmisstänkta personer ökat kraftigt de senaste tre åren. 

Förra året topsades 8 445 brottsmisstänkta i Västra Götaland. Det är en ökning med 37,5 procent sedan 2011, då polisen topsade 6 034 personer. Snittökningen för samtliga polismyndigheter i landet var 17 procent.

Morgan Orvenholt är biträdande länspolismästare i Västra Götaland. Han kallar ökningen för en positiv utveckling.

– Topsningen är en del i brottsutredningen som kan leda till att vi har en misstänkt som fälls. Naturligtvis är det viktigt att vi säkrar spår och tar dna de gånger man kan.

Enligt Morgan Orvenholt beror den kraftiga ökningen på införandet av nya, tydliga rutiner för vad som gäller vid dna-topsning. 

– Vi ansåg att vi kunde topsa fler och började därför jobba med det 2011. Dels genom att försöka tydliggöra rutinerna, dels genom att påvisa hur betydelsefulla spåren är när vi utreder och sedan följa upp mer att det gjordes. Det har fått en effekt och man tänker mer på de här bitarna nu.

Västra Götaland är också den polismyndighet i landet som har flest insamlade dna-spår från brottsplatser i spårregistret. Just nu väntar 4 567 dna-spår på att rätt person ska topsas. 

Tjugo procent av dessa kommer från grova brott. Resten från mängdbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Madele
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro