ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här finns guldet i Skånes skogar

Ingrid Arinell · 16 Aug 2012
Uppdaterad 16 Aug 2012

klar

Artikellänk är kopierad

-- Det är kul att komma hem med en full korg. Åk upp till skogarna runt Höör,  Hörby och Linderöd, där finns det mycket svamp, tipsar Christine Pamp.
-- Det är kul att komma hem med en full korg. Åk upp till skogarna runt Höör,  Hörby och Linderöd, där finns det mycket svamp, tipsar Christine Pamp.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Smörstek kantareller till kvällsmackan eller sväng ihop en risotto med karljohan. Huvudingrediensen är gratis – och finns i de skånska skogarna. Svampkonsulenten Mats Karlsson vet hur du fyller korgen.

Det är ett väldigt hysch-hysch kring svampställen. Få vill dela med sig av dem, särskilt om där finns kantareller. Men svampkonsulten Mats Karlsson ger i alla fall en geografisk hint.

-- Det finns en del kantareller i mina trakter runt Östra Göinge, säger han.  

För den som inte lyckas vaska fram skogens guld finns andra goda matsvampar.

-- I Skåne finns gott om soppar, exempelvis smörsopp. Ingen är dödligt giftig, på sin höjd kan man bli magsjuk, säger Mats Karlsson.

Har svampens undersida små rör, så är det en sopp. Plocka den inte om foten eller undersidan av hatten är röd, eller om den smakar illa. Då är du på den säkra sidan, tipsar Mats Karlsson.

Christine Pamp utanför Genarp plockar gärna svamp när hon är ute med hunden. Hon rekommenderar nybörjare på svampplockning att börja med kremlor.

-- De går inte att ta fel på. Smakar skivorna inte pepprigt så är de ätliga, och de flesta är goda, säger hon.

Man behöver ofta inte gå särskilt djupt in i skogen för att hitta bra ställen.

– De flesta svampar växer längs skogsstigar och vägar. Men in på hösten hittar du trattkantareller längre in, i skuggan under träden, säger Mats Karlsson. 

Den erfarne svampplockaren uppmuntrar nybörjaren att grovrensa svampen på plats.

– Annars sitter man hemma med jord och skit. Det är fullkomligt värdelöst.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro