ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här finns jobb i offentlig sektor

Jenny Sköld · 16 Okt 2012
Uppdaterad 16 Okt 2012
Här finns jobb i offentlig sektor – Som sjuksköterska behövs du alltid, säger Neda Yazdani, som är utbildad narkossjuksköterska – en av de yrkesgrupper som enligt Arbetsförmedlingen har bäst utsikter för framtiden.

Här finns jobb i offentlig sektor – Som sjuksköterska behövs du alltid, säger Neda Yazdani, som är utbildad narkossjuksköterska – en av de yrkesgrupper som enligt Arbetsförmedlingen har bäst utsikter för framtiden. Foto: Lotta Bergseth


400 000 nya rekryteringar fram till 2019.

klar

Artikellänk är kopierad

Välfärdssektorn räknar med att rekrytera över 400 000 personer fram till 2019. Hälften av dessa kommer att få jobb inom skola och omsorg.

En allt mer avancerad sjukvård ställer högre krav på teknisk kompetens. Det i kombination med stora pensionavgångar kommer att göra specialutbildad vårdpersonal till hett byte de kommande åren.  

– Rekryteringsbehoven av vårdpersonel med påbyggnadsutbildning inom narkos, äldrevård, kirurgi och psykiatri kommer att bli problematisk, säger Håkan Gustavsson, analytiker vid Arbetsförmedlingen. 

Även undersköterskor kan se fram emot en hetare arbetsmarknad framöver. 

Stora barnkullar har under de senaste åren skapat ett skriande behov av utbildade förskollärare. 

Den nya läroplanen ställer nu också nya krav på en högre andel utbildade pedagoger inom förskolan, vilket satt kommunerna lite på pottkanten. De stora barnkullarna finns framför allt i storstäderna. I övriga landet är det i stället människor i slutet av livet som kräver omsorg. Där behövs det framför allt undersköterskor och sjuksköterskor med specialistutbildning inom äldreomsorg.

Just specialistsjuksköterska nämns ofta som ett yrke där efterfrågan på arbetskraft är stor. Det var en av faktorerna som gjorde att Neda Yazdani, 42, valde yrket.

– Jag har haft tankar på att en dag flytta till något annat land och att jag är sjuksköterska ger mig en garanti att alltid ha jobb, säger Neda.

Hon gick sin specialistutbildning till narkossjuksköterska efter att ha arbetat som ”vanlig syrra” i fyra år. För ett par veckor sedan tillträdde Neda en tjänst på lungdagvården på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro